www.groetenuitleeuwarden.nl
  PoŽzieroute 1/2
Poezietegels in de Leeuwarder binnenstad Grote namen, vergeten namen, verzameld in de poezieroute

Lopen over poŽzie? Het kan! De Friese hoofdstad biedt een unieke verzameling gedichten in steen. Wandelend door de straten van Leeuwarden, nadenkend over strofen en zinsneden van lokale, maar ook van landelijk bekende dichters en schrijvers. Even stilstaan, de omgeving in je opnemen en de geboden tekst tot je nemen.
De eerste tien stenen zijn in 1993 een cadeau voor scheidend burgemeester John te Loo. In de loop der jaren is de poŽzieroute uitgebreid tot 37 stenen. Het merendeel is te vinden in de historische binnenstad.

Soms moet u even zoeken... ... maar het zoeken wordt beloond !

Een enkele tegel vergt een langere wandeling, zoals de dichtregels van Nicolaas Matsier en Driek van Wissen. Hiervoor moet u naar het Friesland College aan de Julianalaan en Medisch Centrum Leeuwarden. Om die te zien kunt u beter de fiets pakken.

Ook in de winter kunt u op pad... Bertus Aafjes - Schaatsenrijders Dichten in de kou...

Maar gelukkig liggen ruim 30 gedichten binnen de stadsgrachten. Naast Friese en Nederlandstalige teksten treffen we bij het Paleis van Justitie een tegel in het Russisch aan. In cyrillisch schrift. Het is een gedicht van Ivan Toergenew uit Orjol, een stad in Rusland waarmee Leeuwarden een stedenband heeft onderhouden.
Onderaan deze pagina treft u vier kleine foto's aan. Die zijn aanklikbaar en uit te vergroten. Zo krijgt u een goed beeld van diverse poŽzietegels in Leeuwarden.