www.groetenuitleeuwarden.nl
Bilgaard 3/3

Bilgaard - Mondriaanbuurt

Zorgenkindje van Bilgaard is sinds lange tijd ‘De Meenthe’. De meest oostelijke stratenhoek van Bilgaard geldt vooral in de jaren tachtig als een "No go-Area". 
Na een grondige renovatie en een totale naamsverandering zet het herstel in. De wijk ziet er tegenwoordig een stuk leefbaarder uit.
De straten heten nu Mondriaanstraat,  Rietveldplein, Van Doesburgplein, Van Eesterenplein en Van der Leck-plein.

Recreatief Bilgaard

Ook al zie je wel eens een vuilniszak of een supermarkt-karretje daar waar het niet hoort, het oogt allemaal wat frisser.
Gevels zijn opgevrolijkt en flats zijn voorzien van afgesloten portieken.

Mondriaanstraat
Nog immer bekend als "De Meenthe"

Wie als student ooit in de grote flat langs het water heeft gewoond, zoekt nu vergeefs om zijn oude studentenstek.
Deze ooit beruchte flat is reeds lang geleden platgegooid...

Bilgaard is groot, met alle bij een moderne stad behorende hoogte- en dieptepunten. De wijk leeft en in de wijk leven mensen van vele nationaliteiten naast elkaar. Er wordt gerenoveerd, gesloopt en nieuwe winkels en woningen veranderen het beeld in deze levendige buurt.
Tot slot nog een foto van Bilgaard zoals de meeste voorbijgangers dit deel van de stad kennen. Het aanzicht van de wijk, gezien vanaf de Dammelaan, lokaal beter bekend als de rondweg.

Geslaagde transformatie naar de 21ste eeuw Bilgaard zoals voorbijgangers de wijk kennen.

Nog even dit: Grote brand winkelcentrum Bilgaard - 24 augustus 2006

Centraal in de wijk ligt het winkelcentrum. Supermarkten, bakkers, woonwarenhuizen. Alles is er te vinden. Volgens sommigen is het een van de mooiste en meest complete winkelcentra in de buitenwijken van Leeuwarden. Tot  die verschrikkelijke brand in 2006 het hart uit Bilgaard rukt.
De brand begint ergens midden in de nacht en is pas rond 10 uur in de ochtend onder controle. Brandweerkorpsen uit de hele provincie blussen met 13 wagens, maar het gebouwencomplex is niet te redden. De noordelijke helft van het winkelcentrum brandt volledig uit. Het duurt tot begin 2011 voordat het volledige winkelcentrum herbouwd is.

 winkelcentrum Bilgaard