www.groetenuitleeuwarden.nl
  Stadswandeling 9/15
De Bierkade - aanlegplaats voor uw sloep Boven de winkel etalages ziet u mooie geveltjes...

In Leeuwarden moet je vooral je nek eens uitsteken. Boven de winkel etalages ziet u mooie geveltjes, die soms de oude bestemming verraden. Gereedschap van ambachtelijke beroepen, Griekse goden en dieren, ze sieren de pui van menig huis.
Op de 'Bierkade' en  op 'Over de Kelders' kunt u in de zomer even een  terrasje pakken en  genieten van de vele mooie panden aan deze grachten. Sloepen en kleine boten kunnen even aanleggen.  Opvarenden kunnen aan wal stappen voor een nadere kennismaking met een historisch figuur.

Korfmakersstraat: de verbinding tussen de Tweebaksmarkt en de Voorstreek Magische danseres Mata Hari - Zelfs Madonna kent haar
Cleopatra had her way
Mata Hari too
Whether they were good or bad
Is strictly up to you
Madonna : Like It Or Not
CD "Confessions on the dancefloor"

Margaretha Geertruida Zelle is van Leeuwarder komaf. Bekend geworden als danseres in het zedenloze Parijs, geëindigd als veroordeelde spion.
Op 'Over de Kelders'  staat een beeld van Mata Hari van de hand van kunstenares Suze Boschma-Berkhout.
In het nabij gelegen Fries Museum aan de Turfmarkt kunt u meer over haar turbulente leven te weten komen.

De binnenstad is vergeven van de smalle straatjes en steegjes. Tussen de bekende straten als de Nieuwestad, Zaailand en Voorsteek vind je een keur aan historische benamingen, oude beroepen of verwijzingen naar een soms ruig verleden. Enkele van deze steegjes zijn niet meer dan een doodlopende opgang… soms moeilijk te vinden…zelfs voor echte Liwwadders.
De vele bruggen, wij noemen ze pijpen, die in deze straatjes de grachten met elkaar verbinden, zijn de afgelopen jaren gerestaureerd. Fundaties zijn verstevigd, muren volgens oude tradities opnieuw gemetseld. En in de avond ziet het er zelfs romantisch uit, want aan de onderzijde van de pijp schijnen blauwe lampen over het water.


Onderaan alle pagina's van de stadswandeling treft u steeds 4 kleine foto's aan. Die zijn aanklikbaar en uit te vergroten.