www.groetenuitleeuwarden.nl
Gracht & boot 3/10

Klein leed...

Een wandeling langs de buitenste stadsgrachten is een tocht langs de scheidslijn  van de historische binnenstad en de buitenwijken. Van de oude verdedigingswerken is weinig overgebleven. Alleen de naam, Amelandsdwinger, doet nog herinneren aan lang vervlogen tijden.
De dwingers waren de verdedigingswerken van Leeuwarden. Ze hebben de binnenstad haar karakteristieke diamantvorm gegeven, kijk maar eens op de stadsplattegrond, u ziet de vormen terugkomen in het stratenplan.

Gerestaureerde pakhuizen aan de Oostersingel

Het stadshart van Leeuwarden is nog steeds in redelijk goede historische staat. In de twintigste eeuw zijn er wel diverse grachten gedempt, maar het typische karakter van de straten er omheen is gelukkig bewaard gebleven.
Via de aloude Noorderstadsgracht komen we terecht bij de Oosterkade en de Oostersingel. Dit is het woonbotenparadijs van Leeuwarden.

De Vlietsterbrug, daar staan we even bij stil. Een stoere staalconstructie op een drukke kruising van wegen. Het gedempte Vliet met haar handelspakhuizen aan de ene zijde, de Tuinen en de spits van de Bonifatiustoren aan de andere zijde.

Oostergrachtswal Vlietsterbrug