www.groetenuitleeuwarden.nl
Gracht & boot 4/10

Oosterkade en Oostergrachtswal

In totaal telt de stad een kleine 200 ligplaatsen voor woonboten. Een groot deel daarvan is te vinden rondom de Oosterstadsgracht en aan de Emmakade en de Westersingel.
Een mengeling van oude en nieuwe woonarken, bolpramen, tjalken, klippers. Allemaal met een eigen historie. Vaak met liefde omgebouwd tot drijvend woonhuis.

Brugwachtershuisje Oosterbrug

Loop, fiets of vaar niet zomaar voorbij aan de brugwachtershuisjes die u onderweg tegenkomt. Ze zijn de moeite waard om even van dichtbij te bekijken.
Gebouwd met vakmanschap en slagbomen die gerust tot industrieel erfgoed mogen worden gerekend. Slechts zelden zult u langs deze gracht een brugwachter aantreffen. Deze bruggen worden sporadisch geopend.
De Tweede Kanaalbrug, vanwaar onderstaande foto van de Emmakade is gemaakt, is een draaibrug die zelfs nu nog met de hand en zware mankracht open moet worden gedraaid.

Emmakade, oostwaarts Zuiderstadsgracht en de City Skyline

Voormalige gevangenis de Blokhuispoort staat momenteel leeg. De laatste gedetineerden zijn in 2007 overgeplaatst naar andere Huizen van Bewaring. Het monumentale pand wacht een nieuwe bestemming.
In de verte doemt de grote koepel van de Frieslandbank op. De Skyline van de City is in aantocht.