www.groetenuitleeuwarden.nl
Transvaalwijk 1/2
Terug in de tijd en toch actueel : de Transvaalwijk

Een wandeling door deze wijk is vooral een wandeling terug in de tijd. Veel van de oorspronkelijke bebouwing is bewaard gebleven. Zelfs een enkel oud pakhuis staat nog trots overeind.
De gevels in straten als de Steijnstraat en de Paul Krugerstraat laten het vakmanschap van vroegere huizenbouwers zien. Mooie gevels, sierlijk metselwerk, prachtige dakranden. De Transvaalwijk  is niet alleen leuk om in te wonen, maar ook om er eens doorheen te wandelen.

Straatnamen

Het Mandelaplein

Herman Costerstraat - oud pakhuis

De meest bijzondere straatnaam in deze wijk is het Nelson Mandelaplein. 
Opmerkelijk, want de gemeente heeft in haar straatnamenbeleid staan geen straten naar in leven zijnde personen te vernoemen. 
Maar in de periode rond de vrijlating van de legendarische ANC-leider is onder invloed van toenmalig burgemeester Te Loo een uitzondering gemaakt.  

Ziekenhuis

Aan de rand van de wijk staat het Diaconessenhuis. Dit voormalige ziekenhuis werd midden jaren tachtig gesloten. Na een grondige renovatie doen zowel hoofd- als bijgebouwen nu dienst als appartementencomplex. Imposant is vooral de voorgevel van het oude Diaconessenhuis, net als de heel oude en beeldbepalende bomen in de tuin naast het gebouw.

Diaconessenhuis

Aan de achterkant van het monumentale pand treffen we nog een paar appartementengebouwen aan. De vroegere polikliniek is er een van.
Een andere flat van het vroegere ziekenhuis stond een groot deel van de jaren negentig leeg. Ramen kapot, gordijnen wapperden troosteloos in de wind. Inmiddels heeft ook dit gebouw een tweede bestemming gekregen en ziet er nu weer verzorgd uit.

 <  Plattegrond van de Transvaalwijk.