www.groetenuitleeuwarden.nl
Techum - Zuidlanden

Techum - Zuidlanden

Een nieuwe wijk in een oud jasje

Dit is de meest recente uitbreiding van Leeuwarden ten zuiden van het Van Harinxmakanaal. De wijk is te bereiken via de Overijsselseweg, de zuidelijke uitvalsweg van Leeuwarden, richting Heerenveen.
Eigenlijk ligt het buurtje Techum ver buiten de stad. Deel uitmakend van het nog verder te realiseren stadsdeel Zuidlanden. Een nieuwe wijk in een oud jasje. Retrobouw in de kale weilanden.

Alddjip, centrale vaart doorkruist Techum Techum in de namiddag-zon

De straatnamen in deze wijk zijn afgeleid van onderdelen die op boerderijen van het kop-hals-romptype zijn te vinden. It Uleboerd, Swellesturt, it Dwershűs, it Hiem, it Tek en Buorkerij zijn een aantal van de reeds bebouwde en bewoonde straten.
De centrale vaart door dit nieuwe buurtschap kreeg de naam Alddjip.

Huizen zonder voortuin, gebouwd in retro stijl Grote hang naar de herenhuizen uit de beginjaren van de vorige eeuw

Zuidlanden bestaat sinds 2008 nog enkel uit het oude buurtschap Techum. De landelijke omgeving heeft plaats gemaakt voor een nieuw woonwijkje.
Een echt buurtje. In het midden een Bleek, huizen met verschillend gekleurde bakstenen muren. Het geheel is overgoten met een retro-sausje. De woonwijk oogt gezellig. Alsof de huizen er al jaren staan.

Landelijk versus stads

Een oude boerderij wordt het centrum van de nog te bouwen woonwijk Zuidlanden. Hier komen ongeveer 250 woningen.  Daarnaast zullen er winkels gebouwd gaan worden en komt er zelfs een grand café.
Maar voor het zover is, moet er nog heel wat gebouwd worden. De wijk is nog lang niet klaar. Er zijn nog heel wat bouwputten en overal staan steigers, stenen en bouwketen. Op zondagmiddag is het op in Techum een komen en gaan van toekomstige bewoners en nieuwsgierige stadsgenoten.
Een jongedame loopt samen met haar ouders tussen de bouwmaterialen rondom een nieuw te bouwen rijtje huizen. Enthousiast gebaart ze : "Daar kom ik te wonen..." De verhuiswagen kan besteld worden.

Oud en nieuw gaan hand in hand...