www.groetenuitleeuwarden.nl
Huizum Oost
Dit deel van de stad kent sinds 2007 een tweetal nieuwe buurten.

Huizum is een groot stadsdeel. In het oosten uitlopend in het historische Huizum Dorp, tot aan de Tijnjedijk.. Centraal in het midden de Schrans. En Huizum West, het gedeelte tussen de Schrans, het spoor en de Julianalaan.
Dit hoofdstuk gaat over de opvallende straatjes en panden in de omgeving van Huizum-Dorp, de monumentale wijk, die we hier buiten beschouwing laten. Dit deel van de stad kent sinds 2007 een tweetal nieuwe buurten.

Huizum Oost Bedrijven ruimen het veld Een metamorfose heeft inmiddels plaatsgevonden

Faber Haarden is in de twintigste eeuw een begrip in Leeuwarden. De oude fabriekshallen met hun puntige daken zijn echter reeds lang geleden gesloopt.
Het terrein is jaren achtereen gebruikt als parkeerplaats voor het nabij gelegen tuincentrum.
Een metamorfose heeft inmiddels plaatsgevonden.

Op het terrein van Steensma, tussen Potmarge en Huizumerlaan, werden eens groenten geveild en vruchten gekonfijt. Na een leegstand, een onvermijdelijke sloop en een daarna jarenlang braakliggend stuk land is het gebied nu volledig opgeknapt.
Er is een nieuw stratenplan gerealiseerd en een afwisselend aanbod van woningen neergezet.

Tussen Potmarge en Huizumerlaan

Huizum Oost
Oude Villa en nieuwbouw Huizum Oost

De nieuwe straten ten zuiden van de Tijnjedyk hebben namen van vruchtenbomen gekregen. De Citrus, Malus, Prunus en Rubus. Even verder op, rondom de Potmarge, woont men aan de reeds jaren bestaande Jansoniusstraat en De Opslach en De Oerset.

Wonen aan het water, midden in de stad

Fotografie : Jolanda & Jouke