www.groetenuitleeuwarden.nl
  Aquatour - Praamvaren 2/9

De gids aan boord weet heel veel te vertellen over Leeuwarden

De binnenstad van Leeuwarden is nog steeds in redelijk nauwkeurige historische staat. Als je naar een nostalgische prentplattegrond uit 1603 kijkt, herken je bijna alle straten, pleinen, grachten en gebouwen.
In de twintigste eeuw zijn er wel diverse grachten gedempt, maar het typische karakter van de straten er omheen is gelukkig bewaard gebleven.
  Bekijk een oude stadsplattegrond...

Vanuit de praam heb je goed zicht op prachtige gevels

Grachtengordel

Geheimzinnig raam aan Het Naauw

Varend door de Leeuwarder grachten beseffen we ons dat we deel uit maken van de geschiedenis.
Iets meer dan een halve eeuw geleden waren deze grachten nog het domein van de handel en scheepvaart. Nu varen er toeristen...
De lelijke en alledaagse winkelruiten worden vanaf deze plaats aan het oog onttrokken. Vanuit de praam heb je goed zicht op prachtige gevels.

Tontjepijp 1953

Wat je niet ziet als je gewoon over straat loopt, ontdek je juist wel tijdens deze Aquatour. Al varend onder de Lange Pijp op de Nieuwestad kom je langs een korte tunnel.
Het is een vroegere doorgang van de brug naar het reeds tientallen jaren geleden gedempte grachtje in de Weerd. Je kunt er niet eens invaren, maar toch, het is er…
Net als het raam in de gracht aan Het Naauw. De gids aan boord grapt dat we niet ver van de dames achter de ramen zitten. Alle nekken draaien dezelfde kant uit, maar nee...geen dames. Die zitten even verder op, op de Weaze. Maar daar gaat de Aquatour niet langs.


 Deze foto kunt u vergroten  Deze foto kunt u vergroten  Deze foto kunt u vergroten  Deze foto kunt u vergroten