www.groetenuitleeuwarden.nl
  Aquatour - Praamvaren 3/9
De schipper en de Bierkade / Kelders - Boten in de Prinsentuin

Deze grachten waren eens het domein van handelaren en vrachtschippers. Aan de kades werd gelost en geladen. Zoals hier aan de Bierkade.
Met name op dit gedeelte van de stadsgrachten loont het om af en toe omhoog te kijken. De gevels van de oude winkelpanden zijn van een zeldzame schoonheid.

Gespot dankzij de oplettende gids!

Voor de schipper betekent varen met een open praam door de stadsgrachten  vooral opletten.
De grachten zijn her en der niet al te diep. De schroef van de boordmotor tikt af en toe ergens tegen aan. "Een oude fiets!" grapt de man aan het roer. Behendig stuurt hij de boot onder de smalle pijpen door.

De Koperen Tuin

De bruggen in Leeuwarden noemen we van oudsher PIJPEN

Intussen houdt de meevarende gids, het tweede bemanningslid, de opvarenden bij de les met een boeiend betoog over de schoonheid van de stad.
Feiten en verhalen gaan rap over de tong.

Zo gaat de tocht voort. Via de stadsgrachten komen we uit bij het Hoeksterend. Even ten noorden van de kazerne, op de plaats waar eens de Hoeksterpoort moet hebben gestaan,  vind je nu een parkeergarage en een supermarkt. Grappig detail is dat men met de bouw van dit pand de vormen van de oude stadsmuren heeft nagebootst. Compleet met wandelpromenade.
Het oude gemeentehuis van Leeuwarderadeel aan de Arendstuin heeft onlangs gezelschap gekregen van een nieuw appartementencomplex. Aan de andere zijde van de brug met de naam "De Kiepeloop" lijkt het gele café Blauwhuis in een geheel landelijke omgeving te liggen. Toch bevinden we ons midden in de stad.


 Deze foto kunt u vergroten  Deze foto kunt u vergroten  Deze foto kunt u vergroten  Deze foto kunt u vergroten