www.groetenuitleeuwarden.nl
Froskepôlle
De enige toegang tot de Froskepôlle, tenzij je een boot(je) bezit...

Daar waar de stad overgaat in de natuur ligt de Froskepôlle. Aan de rand van Leeuwarden, achter Aldlân,  alleen toegankelijk via de Avondsterweg. Of je moet de gelukkige eigenaar van een boot(je) zijn.
Nabij de jachthaven aan het Woudmansdiep brengt een bruggetje ons in het gevarieerde natuurgebied. Bos, riet, vijverpartijen en in de verte het weidse Friese landschap.
Je bent hier tussen stad en land. Aan de zuidzijde uitzicht op  nieuwbouwwijk Zuiderburen, aan de oostzijde uitzicht op de weilanden van Tytsjerksteradiel

De onderstaande acht foto's geven een aardig beeld van de Froskepôlle.
Klik op de foto voor een vergroting.

Woudmansdiep Jachthaven Boswandeling Verrassende natuur
De weilanden van Tytsjerksteradiel Froskepôlle De molen zorgt voor stromend water
Geluiden van vogels en kikkers Avontuurlijk wandelen

De geschiedenis van de Froskepôlle gaat terug naar de jaren vlak na de Tweede Wereldoorlog. Bij het graven van het Van Harinxmakanaal ontstaat een eiland tussen Ouddeel, Wijde Greuns en het nieuwe kanaal.
De eerste decennia dient het eiland als stortplaats voor bagger, slib en grond.
In de jaren zestig en zeventig ontstaat geleidelijk de huidige vormgeving van het gebied. Met de aanleg van een bruggetje in 1977 wordt het gebied eenvoudig toegankelijk voor recreatie.  De naam Froskepolle is afkomstig van een herberg, die er reeds in 1784 stond.

Het oude pontje

Voor die tijd kon je er ook al recreëren, maar dan moest je met een pont over. Hierover kregen we een lezersreactie van Dhr. Dolstra uit Leeuwarden, die zich de overtocht nog goed kan herinneren:
"Het geluid en de oliegeur van het pontje hoorde even goed bij de Froskepôlle als de geur van zonnebrand en de smaak van Exota en Ranja. Daarvóór werden recreanten zelfs overgeroeid! Voor mij heeft de Froskepôlle veel van zijn charme verloren sinds de pont vervangen is door een brug."

De molen zorgt voor stromend water

De molen zorgt voor stromend water in de sloot en de vijvers in de polder. Zo krijgen vissen en planten voldoende zuurstof om te leven. De molen is overigens al meer dan honderd jaar oud.
Gebouwd in 1896 aan de Zwette en ruim vijftig jaar in gebruik voor de polder "Het Huizumer en Goutumer Nieuwland". In 1962 is -ie verhuisd naar de Froskepôlle.
Hoewel Zuiderburen het landelijke uitzicht aan de zuidzijde heeft opgeslokt, blijft dit een wonderschoon recreatiegebied, waar vogels en kikkers op een mooie dag het geluid van de stad bijna doen vergeten. Slechts in de verte ontwaren we nog het gesmoorde geluid van auto's en een passerende trein.

Zuiderburen aan de overkant