www.groetenuitleeuwarden.nl
Telefooncellen
Vertrouwd beeld binnenkort geschiedenis ?

Wie belt nog wel eens vanuit een telefooncel? Hoort u nog wel eens iemand zeggen: "Ik moet even bellen, ik ga naar buiten, op zoek naar een telefooncel"? Weet u er in uw omgeving nog eentje te staan?
Leeuwarden heeft al telefooncellen sinds de jaren Ď30 van de vorige eeuw. Ze zijn een bekend beeld in het straatinterieur. Met de komst van de mobiele telefoon is de belbehoefte voor de groene belhokjes sterk afgenomen. 
In 1931 werd de eerste straattelefooncel in Nederland geplaatst op het Valeriusplein in Amsterdam. Deze telefooncel leek qua model een beetje op de Engelse rode telefooncel, maar was beige van kleur.

NS station - blijvertje ?

Verlaten en verwaarloosd in Bilgaard Bellen met uitzicht op de Bonifatiustoren

We bellen meer dan ooit, met mobiele telefoons, iPhones en via internet, maar niet meer vanuit een ouderwetse groene cel. De overheid is daar inmiddels ook achter gekomen. De wettelijke verplichting over de aanwezigheid van telefooncellen is per december 2008 komen te vervallen.
Met deze verandering is de gemeente niet meer verplicht om per 5.000 inwoners een telefooncel te hebben staan. De KPN gaat daarom in 2009 in overleg met de gemeente een groot aantal telefooncellen verwijderen.

PTT- Nostalgie Bellen vanuit stadscentrum / Voetbalscore doorbellen kan nog steeds

Een rondje door Leeuwarden levert in 2009 dit straatbeeld op. Met de officiŽle kaart van de gemeente in de hand maken we deze fotoserie. Het valt op dat er in het zuiden van de stad, onder de spoorlijnen,  al geen enkele telefooncel meer staat. Terwijl er in de regio noordoost meerdere cellen te vinden zijn.
Op de Tweebaksmarkt staat ook nog een cel, die niet op de officiŽle kaart voorkomt. Het zou zomaar kunnen voorkomen dat er nog meer telefooncellen staan in Leeuwarden, waarvan de overheid geen weet meer heeft. Kent u er nog eentje in uw omgeving? Die niet door ons gefotografeerd is? Bewaar 'm voor het historisch aspect. Maak een foto en mail deze naar ons.

Deze cel staat niet op de plattegrond van de gemeente Belt er nog wel eens iemand vanuit deze cel in Camminghaburen ? Heechterp telefoon-blues
Externe bronnen : Wikipedia en gemeente Leeuwarden