www.groetenuitleeuwarden.nl
Stadse Stegen 4/4
 Wirdumerdijk

De drukste winkelstraat van Leeuwarden, de Wirdumerdijk, is slechts een honderdtal meters lang. Over die korte afstand kent de straat een stuk of 3 stegen / zijstraatjes. Een deel ervan leidt naar een duister achteraf gebied. Daarover hieronder meer... Maar eerst terug in de tijd.

Steeg met de naam De Rode Poort

Pissteeg ...die eigenlijk verdacht ZWART-GROEN ziet...

Rommelig, mossig en vochtig, dat is het beeld van de meeste steegjes anno nu.
Deze loopt van de Wirdumerdijk naar de Ayttasteeg en draagt de naam De Rode Poort.
Er hangt nog een bordje 'niet wateren' uit de tijd van de bios.
Want tot eind jaren tachtig werden in het pand naast de steeg de bioscopen Studio F en Cinema Palace geŽxploiteerd.

Het lijkt wel een gevangenismuur...

De Ayttasteeg herinnert aan een van de belangrijkste families van Leeuwarden: Wigle van Aytta van Zwichem (1507-'77) was een vooraanstaand Nederlands staatsman, die een grote rol speelde in het bestuur van de Nederlanden onder Karel V en Filips II.  Een fraaie gevel in deze steeg staat in schril contrast met de huidige status van deze buurt.

De Ayttasteeg Hete steegjes De Ayttasteeg vanaf de Weaze gezien

Naast de Ayttasteeg ligt de smalle Reigerstraat, eigenlijk ook een steeg.
Deze stegen vormen met het aangrenzende deel van de Weaze sinds het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw Leeuwardens rosse buurt.

Meer over de historie van de Leeuwarder rosse buurten

De Weaze is sinds jaar en dag het duistere gebied van Leeuwarden. In de panden aan de gracht en de vage steegjes erachter zitten diverse bordelen.

Die zijn gevestigd in een markant stukje Leeuwarden. De Weaze was eens een gerenommeerde handelskade. Een aantal panden zijn duidelijk als pakhuis te herkennen. Zoals de oude zijgevel in de Ayttasteeg, met zijn karakteristieke pakhuisramen.
Leeuwarden heeft een stadshart met grachten en terpen, daterend uit de middeleeuwen. Oude gevels en prachtig gerestaureerde monumenten sieren de stad.
Maar een stadswandeling door het centrum van Leeuwarden is meer dan een rondje oude gebouwen. Opmerkelijke gevels en  steegjes kom je beslist tegen... als je maar even verder kijkt dan de gemiddelde winkeletalage. Leuk voor een eerste kennismaking, maar
ook als u al jaren in Leeuwarden woont... bekijk de stad eens op een andere manier vanuit uw eigen stoel.

Geraadpleegde bronnen: Wikipedia, HCL Leeuwarden en het boekje Leeuwarder Straatnamen (W.Dolk) - 1969

<< Meer over de historie van de
     Leeuwarder rosse buurten.