www.groetenuitleeuwarden.nl
Stadse Stegen 1/4
 Stadse Stegen Tocht

Ooit waren er meer dan honderd stegen in het stadshart van Leeuwarden te vinden. Aanvankelijk schoon en leefbaar. Later stegen vol stank, armoede, uitwerpselen en andere ongerechtigheden. Tientallen van deze smalle straatjes zijn door sloop en schaalvergroting verdwenen. Anderen bleven bestaan, werden breder gemaakt, soms zelfs gepromoveerd tot doorgaande route in de steeds drukker wordende binnenstad.

Wolvesteeg: Hier geen neon verlichting

Toch zijn er nog enkele tientallen kleine stegen in de stad te vinden. Enkelen zijn afgesloten voor onbevoegden, maar het meren-deel is voor iedereen toegankelijk.

Rijp voor de sloop: Molensteeg
Zwaar beveiligd

Dit gaat verdwijnen...

Deze tocht langs bekende en onbekende steegjes begint op een plek waar je liever niet alleen wilt lopen.
De Wolvesteeg is al sinds jaar en dag een niet erg fris steegje...
Daklozen en junks frequenteren deze omgeving.

Hier geen neon verlichting, hier geen flitsend ingerichte etalages. Maar wel graffiti, soms zelfs in zeer kunstzinnige vormen. De Wolvesteeg is omgeven door de Nieuwestad, Schavernek en de Haniasteeg. Lopend door het kleine straatje met zín oude gele Friese straatklinkertjes zie je de achterzijde van de winkels en kroegen in de omliggende straten. 
Dichtgetimmerde en dichtgemetselde ramen vol graffiti geven een somber beeld van een vergeten stukje binnenstad. Macaber en markant tegelijk. Merkwaardig ook. Immers, de grond in het oude centrum is schaars en duur. En hier liggen honderden vierkante meters kaalgeslagen terrein. Verwaarloosd, verkrot en vergeten.

Het ANDERE Leeuwarden vinden we in de Wolvesteeg Saaie Haniasteeg

De gemeente heeft de afgelopen jaren al een flink aantal panden aan weerszijden van de Wolvesteeg opgekocht.  In de politieke wandelgangen wordt dit project aangeduid als het "Harmoniekwartier".
Het uiteindelijke doel van de gemeente is om  dit uitgaansgebied meer elan te geven, daartoe zullen een groot aantal van de nog overgebleven panden worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. In het kielzog der sloop zal men wellicht de vergeten Wolvesteeg meenemen.

Wolvesteeg: graffiti-walhalla