www.groetenuitleeuwarden.nl
                     Stadhuis Leeuwarden 1/2
 Wapen van Leeuwarden De politieke arena van Leeuwarden

"Vet Cool," roept een klein jongetje zodra hij met zijn moeder de grote gemeenteraad binnenloopt. Tijdens een open dag van het Leeuwarder stadhuis mag je overal rondkijken en zelfs even op de stoel van de burgemeester zitten en de voorzittershamer oppakken.
Een rondleiding door het kleurrijke stadhuis is zoals je  jezelf een reis in een tijdmachine voorstelt. Je gaat van de late middeleeuwen zo door naar de tegenwoordige tijd, om in het volgende vertrek weer terug te komen in de negentiende of twintigste eeuw.

Trappenhal stadhuis Leeuwarden Terug naar 1715... Een van de schilderijen in de Oranjezaal

Een jochie van amper 3 jaar en 7 maanden, een kleuter dus, mocht al spelenderwijs in 1715 de eerste steen leggen voor het huidige stadhuisgebouw.

Een detail van bankje in de entree van het stadhuis

Nu was hij niet zomaar een jochie, maar de zoon van de stadhouder Johan Willem Friso en zijn vrouw, Marijke Meu.
Er zouden door de eeuwen heen nog vele uitbreidingen volgen, waaronder die van de invloed- rijke stadsarchitect Romein.

Wie via het statige bordes dit pand betreedt, overvalt een gevoel van grandeur. Marmeren vloeren, prachtige ornamenten aan het plafond, een sierlijke trap met veel houtsnijwerk... Het zijn maar een paar details die onmiddellijk opvallen.
Toch is het stadhuis geen museum. Het is een museaal gebouw wat dagelijks gebruikt wordt. Gebruikt door burgemeester, wethouders en hun ambtenaren. Hier wordt beleid gemaakt en uitgevoerd, hier wordt vergaderd, politiek bedreven en er worden gasten ontvangen of huwelijken gesloten.

Burgemeesterskamer

Wow, kijk ook even omhoog...