www.groetenuitleeuwarden.nl

Kalverdijkje

Ingeklemd tussen Heechterp en Camminghaburen ligt een smal fietspad. Eigenlijk is het een oud landweggetje. Door de tijd ingehaald en grotendeels door de gemeente plat geasfalteerd. Een brede saaie toegangsweg tot sportvelden en het zwembadcomplex met dezelfde naam.

Kalverdijkje - groen paradijselijk begin van een landweggetje in de stad

In het noorden begint het oude dijkje aan de Groningerstraatweg. Via de rotonde bij de Egelantier-straat  eindigt het Kalverdijkje aan het zuidelijke eind bij de Schieringerweg.

Vergeten pad met historie

In mijn jeugd kon je hier fietsen en genieten van het uitzicht over het platteland.
We hebben het over de jaren zeventig, waarin de Schieringerweg nog het einde van de wereld leek te zijn. Via het Kalverdijkje en het Soldatendijkje kon je langs oude schietbulten een heel eind door de weilanden fietsen.
Met een handdoek en zwembroek in je fietstas, op weg naar het verre zwembad "De Kleine Wielen".

Het Kalverdijkje is beslist geen vergeten stukje Leeuwarden. Wel zijn veel Leeuwarders waarschijnlijk de oorsprong van het weggetje vergeten. En, als je niet op een tennis-, voetbal- of korfbalvereniging zit, zul je hier weinig komen...

Kalverdijkje - tegenover Oud Tolhuis

Onverwacht landelijk gelegen huis

Het noordelijke deel begint aan de Groningerstraatweg en is alleen toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Het is nog een echt landelijk aandoend pad, met slootjes aan weerszijden.
Grote berenklauwen steken metershoog boven het maaiveld uit, vogels zingen in de struiken.
Een lief brugje leidt naar het privéterrein van een oud woonhuis.

Langs de lijn...

Op deze grens van stad en land stond vroeger een  molen.
Deze poldermolen had een mooie toegang tot de  oostelijke wijk Camminghaburen kunnen zijn.
Maar helaas, midden jaren negentig is -ie ten prooi gevallen aan de vlammen.
Het eens zo fraaie molenhuis was toen al jaren sterk verwaarloosd.

Op zondagmiddag hoor je in de verte het schoppen tegen een bal. Er wordt gevoetbald op het sportveldje, gelegen naast een oude boerderij. Even heb je de illusie te pakken: je bent ver weg van de grote stad, in een fraaie landelijke omgeving... 

Zwembad Kalverdijkje

Maar dan slaat de nieuwe wereld genadeloos toe! Ter hoogte van het zwembadcomplex is het landweggetje vervangen door een stadse asfaltjungle.

Landelijk is het hier allerminst

Geen kalf te bekennen

Het zwembadcomplex

Landelijk is het hier allerminst.
Voetpaden en fietspaden, alles kruist elkaar. Op weg naar werk, school of sport.

De rotonde bij de Egelantierstraat wordt omgeven door nieuwe fantasieloze gebouwen en een kaal parkeerterrein. Wij steken in zuidelijke richting over...

Soldatendijkje

Via een rechte weg vervolgen we onze zoektocht naar de 'roots' van het Kalverdijkje. Dat valt niet mee, hoewel er nog wel een klein stukje van een ander oud landweggetje te vinden is: het Soldatendijkje.
Bij de molen aan het Kalverdijkje had je vroeger een pad om bij de schietbulten te komen. Een aantal groene heuvels in het landschap hebben tot aan de jaren tachtig gewacht op kogels. Deze omgeving is nu deel van de vredige woonwijk Camminghaburen.

Dierenopvang 'De Wissel' Wielerbaan - Kalverdijkje

Het laatste deel van het Kalverdijkje neemt ons mee langs Dierenopvang 'De Wissel' en een aantal sportcomplexen, waaronder de wielerbaan. Bij het viaduct van dit fietsparcours slaan we rechtsaf. Het laatste stukje van de route is een leuke parkachtige omgeving. Mooie vijverpartijen, veel groen en grote oude bomen sieren het stadslandschap. De Schieringerweg  loert op ons.

De Schieringerweg  loert op ons... En dit alles ligt middenin de stad!
< Meer over de molen aan het Kalverdijkje