www.groetenuitleeuwarden.nl
Bonifatiuskerk 1/4

Bonifatiuskerk Leeuwarden

Eigenlijk heet de ruim honderd jaar oude kerk "Sint Bonifatiuskerk". Maar het voorvoegsel Sint zul je weinig Leeuwarders horen zeggen. 
Het katholieke kerkgebouw is ontworpen door architect Petrus Cuypers en gebouwd in de jaren 80 van de negentiende eeuw. In eerste instantie was de kerk niet eens vanaf de straatkant te bereiken. De nadagen van het begrip schuilkerk hebben hierbij een rol gespeeld. Waar je nu vanaf de Voorstreek gewoon naar de ingang van de kerk kunt lopen stond in vroegere tijden een huis. Via twee smalle stegen, die nog steeds bestaan, kon je toegang tot de kerk krijgen.

Bonifatius WebSpecial En toen kwam de storm Ooit stond er een woning in dit straatje....

Zeg in Leeuwarden “Bonifatiustoren” en iedereen die het jaar 1976 bewust heeft mee- gemaakt zal je vertellen dat de spits er die winter is afgewaaid .
Een orkaan raasde die bewuste zaterdag over de Friese hoofdstad. De houten constructie van architect Cuypers  kon het natuurgeweld niet aan en knapte af.
Om even over drie op 3 januari kwam het gevaarte naar beneden. Een deel van de spits stortte neer op het bijgebouw van de kerk en verwoestte de zolder en de bovenverdieping.. Op de middelste foto hierboven kun je dat nu nog zien aan het metselwerk. De punt van de spits kwam in de tuin terecht.

Jaren lang stond de toren in de steigers, voorzien van reclameborden. Na een periode van geld inzamelen werd de torenspits herbouwd. Op 26 maart 1980 werd de spits weer bovenop de toren geplaatst.
Bonifatiuskerk - details aan gevel en ramen