www.groetenuitleeuwarden.nl
Bisschopsrak
Daar waar de stad overgaat in de natuur ligt het Bisschopsrak

Daar waar de stad overgaat in de natuur ligt het Bisschopsrak. Aan de rand van Leeuwarden, ten westen van het WTC. Een lange vaart die naar het westen richting Rinsumazijl gaat, een klein dorpje onder de rook van de grote stad.
Schenkenschans wordt ook wel Bedrijventerrein-West genoemd. Lopend langs het Bisschopsrak ontkom je aan de noordzijde niet aan het zicht op grote bedrijfshallen en showrooms.
Bij de oude ophaalbrug kun je westwaarts direct doorlopen of fietsen naar Rinsumazijl. Wij kiezen ervoor hier over te steken en rond te kijken op het "eiland" van de voormalige vuilstort.

Enkele wijkbewoners Bisschopsrak
De onderstaande acht foto's geven een aardig beeld van het Bisschopsrak.
Klik op de foto voor een vergroting.
Klik op de foto voor een vergroting Klik op de foto voor een vergroting Klik op de foto voor een vergroting Klik op de foto voor een vergroting
Klik op de foto voor een vergroting. Deze 8 foto's geven een aardig beeld van de Bisschopsrak Wandelroute Bisschopsrak. Klik op de foto voor een vergroting.
Klik op de foto voor een vergroting Verrassend Leeuwarden! Klik op de foto voor een vergroting.

Het huidige natuurgebied ligt ingesloten tussen het grote Van Harinxmakanaal, het Verbindingskanaal en het eigenlijke vaartje Bisschopsrak. Hier was eens de steenfabriek Schenkenschans gevestigd.
Het kan u niet ontgaan. Een muur met erachter een soort transportrail, het lijkt op een voormalige toegangspoort. In de muur een deftige plaquette van oprichter André de Vries. Een stil monument voor een oude fabriek.
Na het faillissement van deze steenhandel werd de grond eind jaren tachtig opgekocht door de Grontmij.  Op de zes hectare werd tussen 1989 en 1997 maar liefst 950.000 kuub bouw- en sloopafval gestort.

Water speelt een hoofdrol in dit recreatiegebied

Na een grondige afscherming van het gestorte vuil is dit gebied succesvol omgetoverd tot een stukje natuur net buiten de stad. Schapen grazen op de kunstmatige heuvels.
Weidevogels, zwanen, eenden... Joggers, wandelaars met honden... Je komt ze hier allemaal tegen. Het riet wuift naar de drukke stad. Het lijkt ons te zeggen: "Relax, dit is het leven buiten de grote stad!"

Wandelen, fietsen, het kan... maar niet overal

Externe bron: Friesch Dagblad ‘Woningen op vuilstorten’ 2005