www.groetenuitleeuwarden.nl

Badweg

Er is niet veel meer van over van de Badweg.  Met de bouw van het Medisch Centrum Leeuwarden in de jaren tachtig verdween ook het grootste gedeelte van dit historische pad.

Vergeten pad met historie

In mijn herinnering was het een fietspad langs eindeloze rijen volkstuinen.
Op weg van de Verlengde Schrans naar mijn school, de Stedelijke Scholen Gemeenschap, aan de Jacob Botkeweg, fietste ik er bij mooi weer wel eens langs.

Vergeten pad met historie

De Badweg kreeg in 1935 zijn naam,  in de jaren ervoor was dit pad bekend onder de naam “Het Juffersreedtje”.
Het openbare bad werd opgericht in 1932 en gesloten in 1965.
(uit W. Dolk’s: Leeuwarder Straatnamen, 1969)

Er is nog een klein stukje van de oude Badweg bewaard gebleven, tussen de Verlengde Schrans en de Oostergoweg. Je kunt er nog fietsen, maar langer dan twee minuten duurt deze tocht niet.
Ergens in de laatste maanden van 2009 heeft een shovel bij grondwerkzaamheden dit laatste deel van dit oude paadje volledig "gebulldozerd".

Bospad in Leeuwarden? Welnee, het is de Badweg!

De omgeving wordt gekenmerkt door saaie kantoren en ronkende auto’s die over de drukke invalswegen van de stad rijden.
Website bezoekster Joke  Stapensea heeft deze herinnering bij de Badweg:
"Aan deze weg stond mijn school in de jaren rondom 1975. Het was de MBO-V. Houten gebouwtjes met een kantine. Later is het afgebroken, ik denk begin jaren tachtig."

Dhr. Feike Boomsma uit Waalwijk, lezer van onze website, beschreef ons zijn herinneringen aan een meer glorieuze tijd van de Badweg:
Bij de beschrijving van de zwembaden elders op deze website, mis ik er nog eentje. Ik woonde in Huizum en dan gingen we via de Badweg (afslag bij het eind van de Verlengde Schrans) naar het Leeuwarder zwembad.

De omgeving wordt gekenmerkt door saaie kantoren

Natuurbad

Natuurbad van weleer

Dit was een openlucht-bad met water uit het nabij gelegen Van Harinxmakanaal.

In de zomer zwom je tussen de vissen en de kikkers. Het zwembad zal ongeveer ter hoogte van de Hemperserweg gelegen hebben.”

Einde van de huidige Badweg

Er is tegenwoordig nog steeds een slootje langs het fietspad, maar zwemmen kun je er niet meer... Een paar mooie winterse foto's zijn afkomstig van dhr. J.W. Visser, die ze in de jaren zestig maakte. Op weg naar zijn werk, de dependance van het Kadaster, gevestigd aan de Badweg.
(Foto's aangeleverd door mevr. H. Smit, Leeuwarden)

Badweg -  jaren zestig Winter aan de Badweg

Wie had een volkstuintje aan de badweg? Wie heeft daar nog foto's van of beleeft daar nog (goede) herinneringen aan?
E-mail ons, wij zien uw reactie graag tegemoet.

Met uw reactie kunnen wij dit hoofdstuk completer maken.  Laat ons weten of u naamsvermelding op “Groeten uit Leeuwarden” wel / niet op prijs stelt.