www.groetenuitleeuwarden.nl
  Stadswandeling 7/15
NS station Moderne kantoren en statige herenhuizen rondom het Stationskwartier

Het stationsgebouw is de volgende stop. De westvleugel van het NS-Station is enige jaren geleden grondig verbouwd. Oude ruimtes zijn gesloopt en winkeltjes aangepast aan de moderne tijd.
De stationshal is zo’n typisch gebouw waar men in sneltreinvaart gedachteloos doorheen loopt. 
Maar, als u eens de tijd neemt om in de hal omhoog te kijken… Prachtige tegeltableaus sieren de  hoge muren. Daaronder een wild  mozaďek van vierkante tegeltjes in talrijke kleuren.  Een imposante hal. Ook als u niet met de trein reist, beslist even een kijkje nemen! Lees verder...

Notariskantoor aan de  Sophialaan Willen de treinreizigers aansluiten? De koepel, hoofdkantoor van de Frieslandbank, gezien vanaf de Oldehove

Als u als toerist met de trein bent gekomen, dan mag u vanaf nu ook aansluiten bij onze stads- wandeling. Denkt u er wel aan: bij pagina 15 terug te gaan naar pagina 1, anders mist u de helft van deze virtuele rondgang door de stad.

Het oude hoofdkantoor van de Frieslandbank, met zijn mooie gietijzeren hekwerkjes is er nog, maar diverse omliggende gebouwen zijn gesloopt en hebben plaats gemaakt voor een bijzondere glazen koepel, die doet denken aan de LP-hoes van de "War of The Worlds".
Als een soort gigantische ufo steekt -ie z’n kop boven de stad uit. Het nieuwe hoofdkantoor van de regionale bank. Een gewaagd en zeker geslaagd ontwerp.

Onlangs is een begin gemaakt met de realisering van een echte museumhaven. Aan de Willemskade, ter hoogte van de Prins Hendrikbrug, liggen historische schepen. 
Via het Zuiderplein en de futuristische Blokhuisbrug komen we terecht bij het voormalige Huis van Bewaring. Verlaten door personeel en crimineel. Leegstand, voldoet niet meer aan de eisen van de tijd. De Blokhuispoort is een rijksmonument. Over een nieuwe bestemming wordt gespeculeerd.


Bibliotheek - Deze foto kunt u vergroten Zuidergrachtswal bij nacht - Deze foto kunt u vergroten Centrum gezien vanaf de Eerste Kanaalbrug - Deze foto kunt u vergroten Blokhuisbrug en voormalige gevangenis Blokhuispoort - Deze foto kunt u vergroten
Onderaan alle pagina's van de stadswandeling treft u steeds 4 kleine foto's aan. Die zijn aanklikbaar en uit te vergroten.