www.groetenuitleeuwarden.nl
 
Download dit bestand als WORD document. Stadswandeling Printversie 1.2

Onderstaande tekst is een samenvatting van onze stadswandeling. Print of download deze tekst en ga zelf op excursie.
Maak ook een afdruk van
de 'Google'-plattegrond van het centrum. Meer info...

S t a r t
Leeuwarden heeft een stadshart met grachten en terpen, daterend uit de middeleeuwen. Oude gevels en prachtig gerestaureerde monumenten sieren de stad.
De scheve toren “De Oldehove” en de monumentale Waag zijn hier goede voorbeelden van.  Maar een stadswandeling door het centrum van Leeuwarden is meer dan een rondje oude gebouwen. Opmerkelijke gevels en  straatjes, gezellige winkels en interessante musea.

Een dagje slenteren in de Friese hoofdstad kent vele hoogtepunten.
Maak kennis met heden en verleden. We beginnen onze rondleiding bij de Oldehove-parkeergarage, waar u de auto kunt achterlaten.

Pagina 1
Leeuwarden is goed bereikbaar met de auto. Hoewel tegenwoordig ook op werkdagen de verkeersdrukte rondom de toegangswegen die van een echte grote stad aanneemt.
Daarnaast komen veel toeristen naar Leeuwarden via het water. De recreatievaart ligt zomers afgemeerd in de Prinsentuin. In de zomer kan het er gezellig druk zijn. De tuin heeft een historische verbintenis met de Oranje-Nassau's en is door de beroemde tuinarchitect Roodbaard vormgegeven.

Een mooi overzicht van Leeuwarden krijgt u als u eerst de oude scheve Oldehove beklimt.
Die scheve toren zonder spits is eeuwenlang een baken van Leeuwarden geweest.
Met z'n ongeveer 40 meter  valt hij tegenwoordig  in het niet bij de grote kantoorreuzen van Avero (75 m) en Achmea (114m).

Ooit had de architect de bedoeling om van deze kolos een hogere toren dan de Utrechtse Dom te maken. 
Maar... er ging tijdens de bouw van de Oldehove iets mis met de fundering.

De straatjes rondom de Oldehove zijn de laatste jaren verrijkt met diverse restaurants en eetcafés. Zo kunt u na afloop van deze stadswandeling  even lekker nagenieten op een terrasje of aan de stamtafel.
 

Meer over de Oldehove
De Oldehove, die scheve toren zonder spits, is eeuwenlang een baken van Leeuwarden geweest. Met z'n ongeveer 40 meter  valt hij nu in het niet bij de grote kantoor-reuzen van Avero (75 m) en Achmea (114m). Ooit had de architect de bedoeling om van deze kolos een hogere toren dan de Utrechtse Dom te maken.

Maar er ging tijdens de bouw van de Oldehove iets mis met de fundering.
Toen deze tot tien meter hoogte gekomen was en de verzakking ontdekt werd, heeft bouwmeester Jacob van Aaken  geprobeerd op de verzakte muren wederom loodrecht omhoog te metselen.
Dat verklaart waarom de toren niet alleen scheef staat, maar ook krom is.

Let bij een bezoek aan de toren ook eens op de 'geheime' tekens, gekrast in pilaren, stenen of cement. Dat zijn 'handtekeningen' van de bouwers van de Oldehove.

Halverwege de beklimming kom je op een soort plateau terecht. Van hier uit heb je zicht op  alle vier windrichtingen. Primitieve houten bankjes en een oude schouw zijn stille getuigen van de  tijd dat brandwachten de Oldehove als uitkijkpost gebruikten.

Tegenwoordig zitten er voornamelijk duiven op de uitkijk, gezien de veelvuldig aanwezige vogelpoep in dit hoekje van de toren. We gaan via een oude, scheve en duistere trap nog een stukje hoger en komen uiteindelijk op het veilige dakterras, waar het uitzicht over de stad prachtig is.

Van mei tot en met september kun je de toren ook beklimmen: 183 treden.
Het kost een beetje angstzweet, maar het uitzicht is mooi. 
Dinsdag - zaterdag 14- 17 uur,  entree €2,= / kinderen €1,=

Pagina 2
De binnenstad van Leeuwarden is nog steeds in redelijk goede historische staat. Als je naar een nostalgische prentplattegrond uit 1603 kijkt, herken je bijna alle straten, pleinen, grachten en gebouwen.
In de twintigste eeuw zijn er wel diverse grachten gedempt, maar het typische karakter van de straten er omheen is gelukkig bewaard gebleven.

Grachtengordel
Vanuit de parkeerkelder bij de Oldehove loopt u langs leuke, eigenzinnige winkels in de Kleine Kerkstraat het oude stadshart binnen.
Centraal gelegen in het centrum is de Nieuwestad, een eeuwenoude gracht. Aan weerszijden kunt u wandelen en winkelen.
Grote formulewinkels domineren, maar wie goed kijkt, ontdekt enkele verrassende zaken.

Oude poortjes en geveltjes
Zoals in iedere stad overheersen ook hier de reclameborden en glazen puien van de grote winkelketens.
Maar hij die omhoog kijkt, wordt beloond. Markant is de winkel van Auke Rauwerda, op de Westerplantage, aan de voet van de Oldehove. Een historische ‘Winkel in Verf-Borstel- en IJzerwaren’.  
Al vele decennia gaat het gezegde door Leeuwarden: ‘As Auke ut niet het, vergeet ut dan maar!’ Een hele serie aaneengeschakelde panden bevat voor de leek  een ontelbare en niet te bevatten inventaris waarin de medewerkers toch altijd dat weten te vinden waarnaar je al zo lang op zoek bent.

Pagina 3
Aan de noordzijde van de Nieuwestad, de zonnezijde, zit veel horeca. Dit is het uitgaanscentrum. Restaurants, broodjeshuizen en discotheken / clubs, waaronder Noa en Fire. Die laatste is gevestigd in de oude brandweerkazerne.
De Cinema en Tivoli bioscopen zijn de afgelopen jaren geheel verbouwd tot negen moderne filmzalen. Verder zijn er op de Nieuwestad en in de zijstraatjes diverse kroegen en snackbars te vinden.

Nostalgie in de Nieuwesteeg
In het museumstraatje, zoals de Nieuwesteeg ook wel wordt genoemd, lijkt de tijd stil te hebben gestaan. 
Dankzij een paar succesvolle initiatieven bezit Leeuwarden hier een nostalgisch museum- winkeltje waar u ook gewoon een kopje koffie of thee kunt drinken.
De tijden van Ot en Sien herleven.
De oude Waag aan het eind van de drukste winkelstraat van Leeuwarden herbergt een restaurant. Aan de rechter gevel van dit monumentale pand zit de meest gebruikte pinautomaat van Nederland.
                               
Achter dit monument kunt u via een brugje naar de overkant van het water. Daar, verscholen tussen een paar bomen, ligt ook een erfenis van de schaduwzijde van onze moderne maatschappij.  Een gedenksteen, een symbool voor de problemen uit onze samenleving.
Na een korte overpeinzing is het tijd voor een bezoek aan de drukste winkelstraat van Leeuwarden.

Pagina 4
Via de altijd drukke Wirdumerdijk gaan we richting Zaailand. Dit is de straat van grote winkelketens, schoenenzaken en belwinkels. Aan het eind van deze korte straat bestellen duizenden mensen dagelijks een Big Mac, want ook de gele M is in de binnenstad vertegenwoordigd.
Achter deze hamburgergigant gaan de duistere steegjes schuil rondom het Reigerplein. Hier herbergt Leeuwarden de dames van plezier.  Dit is tevens het deel van de stad waar de hanggroep-jongeren tegenwoordig veelal rondhangen en de politie regelmatig surveilleert.

Tussen de vele winkelketens aan de Wirdumerdijk gaat de Doopsgezinde Kerk schuil aan het Menno Simonsplein. Achter de openstaande hekken heerst een serene stilte. En zo lopen we langzaam aan richting Zaailand. Deze stadswandeling voert u langs het domein van de God van de Handel.
Aan het Mercuriusplein zien we zijn standbeeld op een sokkel temidden van een fontein. Omringd door terrasjes en de Winkelpromenade “Zaailand”.
Opmerkelijke gebouwen rondom dit lege plein zijn het oude en het nieuwe Paleis van Justitie, het monumentale Friesland Bankgebouw met zijn prachtige traliewerk en het Auck Petershuis, met z'n fraaie historische tuin.

Pagina 5

Het oude centrum bestaat uit vele stadsgrachten. In de twintigste eeuw zijn er wel diverse grachten gedempt, maar het typische karakter van de straten er omheen is gelukkig bewaard gebleven.
De laatste jaren is het waterpeil van de grachten weer op orde, wordt de bodem regelmatig gedregd en zijn er hier en daar aanlegsteigers geplaatst. Met een kleine bootje of een  sloep kunt u een eigen rondvaart maken. Heeft u zelf geen boot, ga dan mee met een van de commerciële stadsrondvaarten.

Theater aan het water
Het culturele middelpunt van Leeuwarden is stadsschouwburg de Harmonie.
Een nieuw gebouw met een oude naam. In de jaren 90 is het oude pand volledig gesloopt en heeft Leeuwarden er een modern theater voor terug gekregen.
Zang, dans, theater of cabaret… Hier gebeurt het.

Nachtleven
Dit gedeelte van de stad  kent meerdere restaurants, kroegen en clubs. Aan het Ruiterskwartier en de Oude Doelesteeg kunt u overdag winkelen en 's avonds uitgaan.
We lopen richting station en komen langs het imposante Paleis van Justitie, het eeuwenoude gerechtsgebouw. Sinds enkele jaren beschikt de Leeuwarder rechtbank ook over een moderne rechtbank: de rode blokkendoos aan het nabij gelegen Zaailand.
Op het Wilhelminaplein, voor het Gerechtsgebouw, wordt iedere vrijdag de stadsmarkt gehouden.

Er is in de loop der jaren heel wat gesloopt in de binnenstad, toch zijn er nog genoeg oude panden bewaard gebleven. Tussen de historische panden richting station treffen we de moderne kantoorreuzen aan.
Aan de voet van de 114 meter hoge Achmeatoren zit de winkel van de VVV-Tourist Information. U kunt wederom op souvenirjacht. Daarnaast is er een groot assortiment Friese producten te koop en mag u al uw toeristische vragen stellen.

Pagina 6

De Lange Marktstraat, het 'Bruisend kantorenhart' van Leeuwarden wordt in de volksmond veelal het 'Manhattan van Leeuwarden' genoemd. Daar waar in de jaren '60 de koeien en schapen op de Oude Veemarkt hebben gestaan, zijn de laatste decennia enorme kantorencomplexen verrezen. De hoogste is momenteel de Achmeatoren, met een hoogte van 114 meter.

Kenmerkend voor de tijdgeest is de naamgeving van de gebouwen. Geen mooie namen, maar afkortingen van concerns. Zoals de FBTO-toren, de zwarte reus met het spiegelglas. Of de AVERO- en de AEGON-toren. Verzekeringskantoren als naamgever, het staat symbool voor de maatschappij van vandaag de dag.

Rondom het Stationskwartier staan kolossale herenhuizen. Deze zijn bijna allemaal in handen van de grote verzekeringskantoren, advocatencollectieven of notarissen.

Pagina 7
Met de trein naar Leeuwarden
Het stationsgebouw is de volgende stop. De westvleugel van het NS-Station is enige jaren geleden grondig verbouwd. Oude ruimtes zijn gesloopt en winkeltjes aangepast aan de moderne tijd.

Bij aankomst in de stad stapt u uit op het perron van een historisch, volledig gerestaureerd station.Op het hoofdperron staat een markant houten gebouw.
De winkels en stationsrestauratie aan weerszijden van de grote hal ogen modern en bieden de treinreiziger genoeg voor de start van een dagje Leeuwarden.
Pas op voor haastige reizigers als u in de centrale hal even rustig naar de fraaie tegelplateaus.

Historie van het station en de spoorlijnen
Station Leeuwarden werd in gebruik genomen op 27 oktober 1863 met de opening van de spoorlijn Harlingen–Leeuwarden. In 1866 werd de lijn verlengd naar Groningen.
In 1868 kwam ook de verbinding Zwolle–Leeuwarden gereed, waarmee de Friese Hoofdstad een rechtstreekse spoorverbinding met de rest van het land kreeg.
Deze lijn werd in 1952 geëlektrificeerd.
De spoorlijn Leeuwarden–Sneek–Stavoren werd in 1883-1885 in gebruik genomen door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij als onderdeel van de verbinding tussen Amsterdam en de Friese hoofdstad, via de route Amsterdam– Enkhuizen–Stavoren–Leeuwarden. Tussen Enkhuizen en Stavoren was een veerdienst over de Zuiderzee.

Tot slot kwam er vanuit Leeuwarden in 1901 nog een spoorlijn in noordelijke richting tot stand, ook bekend onder de naam Dokkumer lokaaltje. Deze lijn is reeds lang geleden buiten gebruik gesteld.

De stationshal is zo’n typisch gebouw waar men in sneltreinvaart gedachteloos doorheen loopt.  Maar, als u eens de tijd neemt om in de hal omhoog te kijken… Prachtige tegeltableaus sieren de  hoge muren. Daaronder een wild  mozaïek van vierkante tegeltjes in talrijke kleuren.  Een imposante hal. Ook als u niet met de trein reist, beslist even een kijkje nemen!

Het oude hoofdkantoor van de Frieslandbank, met zijn mooie gietijzeren hekwerkjes is er nog, maar diverse omliggende gebouwen zijn gesloopt en hebben plaats gemaakt voor een bijzondere glazen koepel, die doet denken aan de LP-hoes van de "War of The Worlds”.
Als een soort gigantische ufo steekt -ie z’n kop boven de stad uit. Het nieuwe hoofdkantoor van de regionale bank. Een gewaagd en zeker geslaagd ontwerp.

Onlangs is een begin gemaakt met de realisering van een echte museumhaven. Aan de Willemskade, ter hoogte van de Prins Hendrikbrug, liggen historische schepen. 
Via het Zuiderplein en de futuristische Blokhuisbrug komen we terecht bij het voormalige Huis van Bewaring. Verlaten door personeel en crimineel. Leegstand, voldoet niet meer aan de eisen van de tijd. De Blokhuispoort is een rijksmonument. Over een nieuwe bestemming wordt gespeculeerd.

Pagina 8
Boeven achter tralies komt u er niet meer tegen. Die tijd is geweest. De Blokhuispoort staat leeg. Een gezelliger indruk maakt de even verderop gelegen (Oude- en Nieuwe-) Oosterstraat.
U zou hier ook verder kunnen lopen naar de Ossekop en de Uniabuurt. Een paar kleine oude straatjes waar enkele restaurantjes en cafés gevestigd  zijn.  Heeft u echter nog geen dorst of honger, vervolg dan deze stadswandeling via de Tweebaksmarkt en de Turfmarkt.
In een ver verleden waren dit levendige stadsgrachten. Maar het water heeft plaats gemaakt voor een brede straat, met aan weerszijden parkeerplaatsen. Aan sommige panden kun je zien dat hier vroeger veel werd gehandeld. Opvallend is het kleine pand met de naam Utrecht.

In deze straat staat het Provinciehuis, waar jarenlang is vergaderd door het provinciebestuur. Vanwege op handen zijnde nieuwbouwplannen staat het gebouw tijdelijk leeg. Aan de overzijde van de straat valt een ander pand op: het monumentale voormalige postkantoor, Post Plaza.
Minstens zo mooi is de oude Kanselarij, lang geleden de zetel van het gerechtshof. Het Verzetsmuseum Friesland is gehuisvest in dit Rijksmonument.
De vroegere gracht Tweebaksmarkt gaat ongemerkt over in de Turfmarkt. Het Fries Museum is er gevestigd, in meerdere panden in de straat. Het museum heeft een schitterende verzameling van zilverwerk en een imposante portrettengalerij.

Pagina 9
In Leeuwarden moet je vooral je nek eens uitsteken. Boven de winkel etalages ziet u mooie geveltjes, die soms de oude bestemming verraden. Gereedschap van ambachtelijke beroepen, Griekse goden en dieren, ze sieren de pui van menig huis. Op de 'Bierkade' en  op 'Over de Kelders' kunt u in de zomer even een  terrasje pakken en  genieten van de vele mooie panden aan deze grachten. Sloepen en kleine boten kunnen even aanleggen.  Opvarenden kunnen aan wal stappen voor een nadere kennismaking met een historisch figuur.

Margaretha Geertruida Zelle is van Leeuwarder komaf. Bekend geworden als danseres in het zedenloze Parijs, geëindigd als veroordeelde spion.
Op 'Over de Kelders' , staat een beeld van Mata Hari van de hand van kunstenares Suze Boschma-Berkhout.
In het nabij gelegen Fries Museum aan de Turfmarkt kunt u meer over haar turbulente leven te weten komen.

De binnenstad is vergeven van de smalle straatjes en steegjes. Tussen de bekende straten als de Nieuwestad, Zaailand en Voorsteek vind je een keur aan historische benamingen, oude beroepen of verwijzingen naar een soms ruig verleden. Enkele van deze steegjes zijn niet meer dan een doodlopende opgang… soms moeilijk te vinden…zelfs voor echte Liwwadders.

De vele bruggen, wij noemen ze pijpen, die in deze straatjes de grachten met elkaar verbinden, zijn de afgelopen jaren gerestaureerd. Fundaties zijn verstevigd, muren volgens oude tradities opnieuw gemetseld. En in de avond ziet het er zelfs romantisch uit, want aan de onderzijde van de pijp schijnen blauwe lampen over het water.

Pagina 10
De Voorstreek is de tweede winkelgracht van de stad. Er is een keur aan spannende detailhandel, waarvan een groot aantal zaken nog steeds in particuliere handen is. Helaas verdwijnen meer en meer familiebedrijven om plaats te maken voor de standaard formules, die je tegenwoordig in iedere stad tegenkomt. 
En u komt er  winkels tegen die u niet tussen de grote filiaalbedrijven op de Nieuwestad zult vinden, zoals het Saxofoon Atelier Leeuwarden. Aan deze oude gracht zijn diverse voorbeelden te vinden van winkels die er al generaties lang hun handel drijven.


Medicijnen in Art Nouveau
Aan deze gracht  staat een bijzonder mooi pand met een art nouveau gevel, waarin sinds jaar en dag een apotheek is gevestigd.  
De 'Centrale Apotheek' aan de Voorstreek is gerestaureerd in 2002 en waarschijnlijk het meest gefotografeerde gebouw uit de binnenstad.
 

Dit is een historisch stukje binnenstad. De Bonifatiuskerk, de Kazerne  en diverse oude stadsgrachten met prachtige geveltjes.
In die kazerne verblijven al jaren geen soldaten meer. Na een geslaagde renovatie in de jaren tachtig is het omgebouwd tot een groot wooncomplex.
Even ten noorden van de kazerne, op de plaats waar eens de Hoeksterpoort moet hebben gestaan,  staat een parkeergarage met daarin een supermarkt.
Grappig detail is dat men met de bouw van dit pand de vormen van de oude stadsmuren heeft nagebootst. Compleet met wandelpromenade. Vanaf deze locatie is het slechts een paar minuten lopen naar de Bonifatiuskerk, waarvan in 1977 tijdens een storm de spits naar beneden is gewaaid. Deze werd in de jaren tachtig herbouwd.

Pagina 11
Schoonheid vindt je enkel op plaatsen waar het door anderen over het hoofd wordt gezien. Tussen de Groeneweg en de Grote Kerk ligt de Bredeplaats. Oude huizen worden er afgewisseld met nieuwbouw.
De bewoners van Luilekkerland wonen in wellicht een der fraaiere binnenplaatsen van de oude stad.
Een tweetal prachtig gemetselde poortjes, een groene binnenplaats en een grote waterpomp. Een opmerkelijk monument, dat is dit oude Bagijnenhofje op een tiental meters loopafstand van de Grote Kerk. Een nabij de Grote Kerk gelegen woonhofje, waar de drukte van de stad ver weg lijkt.
De bewoners zijn uitsluitend vrouwen van 35 jaar of ouder, die bewust voor deze woonvorm hebben gekozen.

Wonen in een hofje
Ze mogen wel mannen ontvangen, maar er niet mee samenwonen.
Dit gedeelte van de binnenstad kent meerdere bijzondere  woonvormen in historische gebouwen. Zoals het zeer goed onderhouden Nieuw St.-Anthony Gasthuis. Een groot en historisch complex waar enkel senioren wonen. Loop beslist even langs het Perkswaltje. Geniet van de fraai aangelegde tuinen en het, op winteravonden verlichte, prachtige prieeltje in de sfeervolle tuin.

Bel van Anthonius
De heilige Anthonius hield in de ene hand een varken, dat hij weggaf aan de armen om hun honger te stillen.  En in de andere hand had hij een bel, symbool voor het verjagen van de boze geesten. Als u goed om u heen kijkt, ziet u minstens driemaal een bel aan een gevel hangen.

Pagina 12
De Grote of Jacobijner Kerk is eigenlijk gebouwd op het historische hart van de stad. Ooit werd in de middeleeuwen de stad gevormd rondom drie terpen, hoge kleiachtige heuvels die niet gegrepen konden worden door het water van de Middelzee.  
De kerk heeft een eenvoudige, weinig spectaculaire uitstraling. Toch zijn er mooie en bijzondere details die dit gebouw het bekijken waard maken. Zoals het Oranjepoortje. Hierdoor konden de voorvaderen van onze Koninklijke familie de kerk in- of uitgaan zonder zich tussen het gewone volk te hoeven mengen. Het Oranjeboompje in de top van het poortje staat symbool voor de familie Van Oranje Nassau.


Het Jacobijner Kerkhof, het plein aan de zijkant van de kerk, is in de jaren negentig omgetoverd tot een door groene hagen omringd grasveld. Een oude waterpomp geeft het geheel een nostalgisch tintje.
De Waalse Kerk aan het begin van de Grote Kerkstraat wordt altijd een kerk genoemd. Eigenlijk is het slechts een kapel. Er wordt sporadisch een dienst in de Franse taal gehouden. De historische basis hiervan ligt in de tijd van de hofhouding van de Nassaus. Zij spraken Frans en hadden behoefte aan een eigen godsverering.
We vervolgen onze route door het historische stadsdeel waar de panden oud en de steegjes smal, doodlopend of soms nog nauwelijks te vinden zijn.

Pagina 13
                                                                                                                                                  
Dit is een historisch stukje Leeuwarden. Om u heen straalt de geschiedenis haar verhalen over u uit… Danseres en spionne Mata Hari woonde in het prachtige kleine en steil naar beneden lopende Beijerstraatje.
Eenmaal aangekomen op het Gouverneursplein kunt u genieten van een hapje of een drankje. De omgeving is rijk aan restaurants, grand cafés en kroegen.  Verdeeld over Grote Hoogstraat, Eewal, Hofplein en het Weerd. Deze omgeving is autovrij en in de zomer zijn er veel terrassen te vinden.


Burgemeester & Wethouders
Op het nabij gelegen Raadhuisplein staat het Leeuwarder stadhuis, waar trouwerijen en raadsvergaderingen elkaar afwisselen.
De gemeenteraad vergadert in een geheel gemoderniseerde zaal op de eerste verdieping van de hoofdwacht, het witte gebouw naast het stadhuis.
Trouwerijen vinden plaats in de Oranjezaal.
De bijzonder fraaie hoofdingang zit aan de linkerzijde, naast de hoofdwacht.

Bruin historisch café
Rechts naast het stadhuis staat een van de oudere kroegen van de stad, het Oranje Bierhuis. In het Stadhouderlijk Hof aan de overzijde van het plein is een luxe hotelketen gevestigd. Tot 1971 was het tegenwoordige hotel het bezit van de Koninklijke familie.
Vanuit hier kunt u deze stadswandeling vervolgen via het smalle straatje het Weerd, waar restaurants uit alle delen van de wereld vertegenwoordigd zijn. Sla rechtsaf de Bagijnestraat in en verbaas u over de fraaie gevels. Kijk eens even omhoog... want de schoonheid zit ook in deze straat bovenin de oude panden.

Pagina 14
Er is in de loop der jaren heel wat gesloopt in de oude binnenstad, toch zijn er nog genoeg oude panden bewaard gebleven. Maar er zijn ook her en der strakke moderne gevels tussen de historische panden geplaatst.  Niet altijd met evenveel historisch besef.

Wonen in de binnenstad
Heel verrassend is de nieuwbouw in de Bollemansteeg. Op het eerste gezicht denk je dat deze straat een aaneenschakeling is van diverse panden, die in de loop der jaren naast elkaar gebouwd zijn.
In werkelijkheid betreft het een compleet nieuwe rij woningen, die pas enkele jaren oud zijn.
De bakstenen hebben verschillende tinten en de hoogte van de panden varieert, waardoor een authentiek beeld van een oude straat is ontstaan.

En zo wandelt u weer naar de Grote Kerkstraat. De historie in deze straat is bijna voelbaar. Sierlijke gevels, voorzien van honderden jaren oude ornamenten. En zo komt u als vanzelf aangelopen bij Museum Het Princessehof, met z'n grote keramiek collectie.

Aan het einde van de Grote Kerkstraat kunt u linksaf terug naar de gezellige winkelstraten (Kleine Kerstraat, Nieuwestad) of rechtsaf richting Oldehoofsterkerkhof. Wij kiezen voor dit plein aan de voet van de Oldehove.

Pagina 15
Ooit stond er een kerk op het huidige Oldehoofsterkerkhof. En zoals de naam al doet vermoeden, was er inderdaad een begraafplaats. Deze is reeds lang geleden afgegraven. Tegenwoordig kunt u diep onder grond uw auto parkeren. In de zomermaanden spuwt een aantal fonteintjes eens per kwartier  een  sierlijk waterballet uit over de rode keien.
Het plein voor de Oldehove is iets verlaagd. In de winter, in een periode van strenge vorst, kan een klein laagje water over de keien worden gespoten. Zo moet het mogelijk zijn te schaatsen in de binnenstad.

Rondom de Oldehove
Rondom het oude Burmaniahuis is een modern  kantorencomplex opgezet, het stadskantoor.
Dit is de plaats waar paspoorten, rijbewijzen, bouwvergunningen en overige gemeentelijke zaken geregeld kunnen worden.

Bootjes in de Prinsentuin
Op een mooie zomeravond kun je kijken en bekeken worden tijdens een wandeling over de lommer-rijke Noordersingel, tegenover de Prinsentuin.
In het hoogseizoen vaart er zelfs een pontje in de gracht.
Zo kunnen de watertoeristen aan de buitenzijde van de gracht sneller bij de toiletgebouwen aan de overkant van de gracht komen.

Op de hoek van de Harlingersingel, recht tegenover de Oldehove, staat de koe ‘Ûs mem’ stoer op de uitkijk. Ze is het symbool van het Fries Rundvee Syndicaat. Deze naam kreeg de koe van de Leeuwarders, het is een knipoog naar standbeeld ‘Ûs Heit’ bij het stadhuis.

U ziet het, een stadswandeling door het centrum van Leeuwarden is meer dan een rondje oude gebouwen. En dat is nu het mooie van Leeuwarden. 


<< Print de 'Google'-plattegrond van het centrum.