www.groetenuitleeuwarden.nl
22-12-2010 Wintertijd 1/6
IJskoude dagen - winter in Leeuwarden

Op de Bonke(vaart) werd begin december 2010 al geschaatst... Maar hoe is het ijs in het hart van de stad?  Er zijn een aantal particulieren, buurtbewoners, bezig geweest bij de Noorderplantage.  Er zijn enkele banen geveegd op het ijs van de Prinsentuin. En na wederom een stevige nachtvorst is het op 22 december eindelijk zover...
Het lijkt nog stevig ploeteren op het ijs. De geveegde baan is smal, maar dat mag de pret niet drukken!

IJskoude dagen - winter in Leeuwarden

De winter verandert het uiterlijk van de stad. Een dikke laag sneeuw geeft een romantische aanblik. Helaas, de sneeuw blijft beperkt tot midden en zuid Nederland.
In Friesland sneeuwt het enkel in de eerste week van december. Daarna vriest het... Vijvers in buitenwijken bevriezen. De stadsgrachten volgen...
Een rondje langs de grachten.

Noorderplantage Hoezo Marktplaats?

Het is afwachten of de ijsvloer verder zal aangroeien. Nu er een baan geveegd is, moet het ijs toch mooier kunnen worden. De gemeten dikte zou 5-6 cm zijn. Dat is nog niet voldoende voor grote mensenmassa's.

Eindelijk: ijspret in de binnenstad Hoe sterk is de eenzame schaatser? It Giet Oan !

Als de vorst aanhoudt, kan er wellicht ook in de avond geschaatst gaan worden... Pas als de ijsvloer aangroeit gaat de verlichting aan, want er staan lantaarns langs de gracht. Dat kunnen nog gezellige dagen en lange avonden worden. 
Een nieuwe generatie komt voor het eerst op natuurijs. De oude stoel biedt hulp. Vaders met slee slepen hun kinderen liefdevol over het ijs. Een enkele puber gaat al fietsend over het ijs.

Ploeteren op ongeveegd ijs... Wie heeft het niet zo geleerd?

Niet geveegd ijs.. dat wordt klunen!

De basis ligt er inmiddels... Nu moet het nog aangroeien

Noorderbrug Voorstreek
PoŽzieroute aan de Eewal

Geheel vrij van sneeuw ontdekken we op de Eewal een wel heel toepasselijke poŽzietegel: Het gedicht Schaatsenrijders van Bertus Aafjes. Niet alle letters zijn nog langer zichtbaar. Al klunend lezen wij de tekst, ontbrknde lttrs zelf invullend.
De kunstijsbaan  aan de voet van de in steigers gehulde Oldehove wordt druk bezocht. Jong en oud draaien er rondjes op oranje leenschaatsen. Koek en Zopie langs de kant, geheel georganiseerd.
Gezellig... Maar het wachten is op de echte ijsbaan, even verder op, op het ijs van de stadsgracht.

Niet betrouwbaar ijs in de stadsgracht De eerste schaatsers...
De redactie wenst u fijne feestdagen Gedichtentegel Eewal

Meer sneeuwfoto's...