www.groetenuitleeuwarden.nl
Wibra Brand 1990 1/2
Alles lijkt onder controle...maar schijn bedriegt....

Het zonnetje schijnt die dag boven Leeuwarden. Het lijkt een zaterdag als alle anderen te gaan worden. Na mijn werkzaamheden voor onze ochtendshow “Het Beleg van Leeuwarden” loop ik rustig de trappen op naar de boven in ons pand gelegen nieuwsredactieruimte. (1990: Kleine Kerkstraat 35)

Grote zwarte rookwolken

M’n collega’s zitten achter de met kranten en persberichten volgestrooide bureaus. Nog voordat ik kan gaan zitten roept een van mijn vrienden die net de studio wil verlaten: “Hé jongens, kijk eens uit het raam.” 
Cassetterecorder, microfoon! Snel, er op af. Het is de Wibra, roept een collega. Meteen spookt het door mijn kop, zouden er nog mensen in de Wibra zijn? 

Gelukkig blijkt al spoedig dat er geen gewonden zijn. Al snel leer ik van de aanwezige brandweerlieden dat ik nu mag spreken van een sensationele brand.

Videoclip met radioverslag uit eigen archief.
7,5 MB Download
TV Beelden met het geluid van de radio verslaggeving.
Beleef het nog eens... Kijk en luister mee  > Videoclip MET GELUID...Klik hier

Woorden die ik op de radio probeer te vermijden. Cameraman Alle Faber filmt intussen de enorme rookwolken. Hij zal die dag ook de beelden voor het NOS Journaal leveren.

Camerawerk : Alle Faber 
Radioverslaggeving : Martin R. van der Veer
Bronnen: NOS-Journaal en Aquarius TV
Digitale beeldbewerking: J.Bloem 
Eindmontage: C. Hamar de la Brethonière

De bedrijfsleider van Kooistra’s Kledinghuis, Wibra’s linker buurman, vertelt me voor de microfoon dat –ie zo dadelijk de rookschade maar gaat opnemen: “Ik kan vandaag toch niet meer open,” zegt hij laconiek. 

Winkeliers sluiten hun deuren

Interview met een middenstander

Om elf uur gaat deze reportage de lucht in; een half uur later zal blijken dat ook de rookschade niet meer bekeken hoeft te worden. 
Als ik even later weer op de inmiddels bomvolle Nieuwestad mijn reportagewerk vervolg is al duidelijk dat 28 april 1990 in de Leeuwarder geschiedenisboekjes zal worden bijgeschreven.

En dan ineens… een knal ! 

Op nog geen tien meter afstand van mij komt de gevel van de Wibra naar beneden. Waar ben ik mee bezig, vraag ik mezelf af. Intussen komt nog een tweede stuk van de gevel naar beneden. Recorder aan. Ja, het staat er op. 

Inmiddels hebben enkele collega’s een rechtstreekse telefoonlijn bij platenzaak Van den Akker geregeld, we kunnen live op de zender. (Het is 1990, de mobiele telefoon bestaat nog niet)