www.groetenuitleeuwarden.nl
Nederland Muziekland
Nederland Muziekland op het Wilhelminaplein, 1987

In de jaren 80 was ik als twintiger actief bij de lokale ziekenomroep. In die tijd maakten  we een jongerenprogramma. Voor de Friese Zieken Omroep (FZO) interviewde ik zoveel mogelijk artiesten. Voor de artiesten gingen we veelal naar discothekenoptredens in het Hof van Holland in Berlikum. In de kleedkamer  van deze discotheek hielden we onze interviews. Maar in 1987 had ik een thuiswedstrijd. Veronica's populaire tv programma Nederland muziekland kwam naar Leeuwarden. Twee dagen lang regelde ik interviews met alle top 40 acts van dat moment.

Mai Tai , gesigneerde foto Mai Tai & Het Goede Doel

Midden jaren tachtig is het Veronica programma op de top van zijn roem. Overal waar de tent komt te staan is het feest. 
Geen wonder, want in de eigen woonplaats treden de groten uit de Nederlandse showbizz  op . 
Mei 1987 is Leeuwarden aan de beurt. De tent staat op het Wilhelminaplein. Twee dagen heeft  het NOB nodig om de voorbereidingen te treffen. 
Er worden camera repetities gehouden en er wordt gesoundcheckt. Op de dag voor de opnames komen de meeste artiesten al naar Leeuwarden toe.

Dat was voor mij ook de dag om menig artiest voor onze microfoon te krijgen. Onder het Wilhelminaplein, in de grote parkeerkelder had de organisatie een soort wachtruimte voor de artiesten ingericht. Wat een entourage zeg. Een paar plastic campingstoeltjes, een cateringstandje en verder niks showbizz, nul komma nul glamour. En bij tv geldt vooral: wachten, wachten en wachten…. En dan mag de artiest in drie minuten zijn ding doen, zijn hit zingen. 
In die tijd kreeg men er ook geen vergoeding voor, want zo redeneerde men bij de tv, je hit wordt op tv getoond, dat is je beste promotie. En daarom deden ook alle Nederlandse artiesten er trouw aan mee.

Herkent u zich op de publieksfoto's, heeft u nog herinneringen aan dit evenement? Mail ons uw verhaal.

Tijdens de opnames, aan het begin van de donderdagavond, zien we de populaire acts van voorjaar 1987 aan ons voorbij trekken. Het publiek is massaal  komen opdagen. Het lijkt wel of half Leeuwarden op het plein staat. Dankzij een zeer aardige productie-assistente van Veronica mag ik tussen de tv camera’s lopen en overal foto’s maken. De opnames van het programma worden de volgende dag in Hilversum gemonteerd en op weer een dag later, op zaterdagavond,  uitgezonden op Nederland 2.

Manke Nelis & Piet Veerman Herkent u zich op de publieksfoto's, heeft u nog herinneringen aan dit evenement? Mail ons uw verhaal.

En wie deed wat ? Het Goede Doel zocht naar de Nooduitgang, Piet Veerman zong zijn nummer 1 hit “Sailing Home”. 
Mai Tai probeerde het met “Bet that’s what you say”, een hit zou het niet worden. Later dat jaar probeerden ze het nog eens met “Fight fire with fire”. Manke Nelis speelde het publiek plat met zijn Jodeljongen. 
Verder traden op : George Baker, Tatjana, Richenel… En wie nog meer? Kijk nog eens goed naar de foto.
Ziet u nog meer Bekende Nederlanders?

Nadieh

Het weer zit niet mee, het blijft gelukkig droog, maar het waait hard. Zo hard zelfs, dat het haar van Nadieh er helemaal van in de war raakt. Onwillekeurig moet ik denken aan haar grootste hit Windforce 11.
Nadieh wordt op het podium aangekondigd door Nederland Muziekland presentator Erik de Zwart. Ze zingt die avond haar nieuwe single  Lovers Eyes. Eerder die middag had ik nog een leuk vraaggesprek met haar. Een artieste die met liefde voor haar muziek eigenlijk niet in het showwereldje thuis hoort. Een veelbelovend talent, zo merkte ik gaandeweg het gesprek.
Helaas kwam Nadieh niet tot volle artistieke bloei, in 1991 haalde ze nog eenmaal in de hitparade. Daarna
werd ze ernstig ziek en overleed op 5 april 1996.

Nadieh

Herkent u zich op de publieksfoto’s, heeft u nog herinneringen aan dit evenement? E-mail ons uw verhaal.

Klik hier:     Luister naar een aantal artiestenpromo's en een duidelijke statement van zanger Henk Westbroek over het TV-wereldje...
KLIK HIER voor Audiofragment MP3