www.groetenuitleeuwarden.nl
Opening winkelcentrum Heechterp 1963

In deze bijdrage blikken we terug op de korte geschiedenis van winkelcentrum Heechterp. Bij de opening in 1963 in persberichten bejubeld: “Het eerste winkelcentrum is een mijlpaal in de ontwikkelingsgeschiedenis van Leeuwarden en het is geen wonder dat dit in de grootste woonwijk van de stad is ontstaan.”

Winkelcentrum Heechterp in de jaren zestig

In  grofweg drie decennia degradeerde het bruisende winkelhart van de nieuwe wijk tot een probleemgebied, waar junks de omgeving onveilig maakten. In de jaren tachtig ging het fout. Het plein werd volgebouwd. 
Er kwam een oerlelijk bibliotheekfiliaal op te staan. Langzaam aan verdwenen de winkels. Panden werden dichtgespijkerd. Een enkeling, zoals de kapper op het hoekje, hield dapper stand. 
Midden jaren negentig werd de bebouwing op het plein Heechterp volledig gesloopt. Na een grondige wijkrenovatie is Heechterp tegenwoordig weer een aangename buitenwijk.

Een schnabbel van Swiebertje "Een vers kopjen kofjen, juffrouw Saar!"

De opening van Winkelcentrum Heechterp was op 2 oktober 1963.  Voor Groeten uit Leeuwarden haalt Dhr. Joop Boonstra herinneringen op:

“Zelf was ik toen 14 jaar. De toenmalige Salvatorkerk was de plaats van de handeling. 
Het was een van de eerste keren dat in een kerk geen dienst werd gehouden, maar een opening.. Burgemeester Van der Meulen was hierbij aanwezig.”  

Voor Joop Boonstra was de burgemeester niet eens het hoogtepunt van de dag. Immers, zijn jeugdheld Swiebertje was in aantocht :
“Joop Doderer verrichtte vanaf het dak de opening voor het massaal toegestroomde publiek. 
De winkeliersvereniging had hem geboekt. Ik weet het bijna zeker, dat was voor het kapitale bedrag van 500 gulden!"

"Zelf zal ik het nooit vergeten dat de huistelefoon ging en iemand zei:  "Joop, kom eens naar beneden en kijk wie hier is."  
Ik keek en daar stond hij… Joop Doderer, de held van die tijd. Nog niet verkleed als Swiebertje. Dat deed hij later die dag in onze winkel.”

2 oktober 1963 - Regen tijdens het openingsfeest
Het vijf december gevoel

"De Sinterklaasweek was in het prille begin ook een groot succes. Iedere koopavond werd het winkelcentrum bezocht door de Sint en zijn Pieten. 
Je zult het wel raden, één van de Pieten was ik, de andere de zoon van de groenteboer,” aldus dhr. Boonstra.

In het begin van er nog een onderdoorgang tussen Heechterp 10 en 11. Deze onderdoorgang is later bij zelfbediening Brouwer getrokken.

De Burgemeester op visite bij de Boonstra's.

De ondernemers van het eerste uur: 

Heechterp  1 - Sigarenmagazijn - Schippers
Heechterp  2 - Groente en fruit - Dirksen
Heechterp  3 - Drogisterij - Kuitert
Heechterp  4 - Vêgê zelfbediening 
                       HaDijco - Hazelhoff en Dijkman
Heechterp  5 - Schoenhandel - Boonstra
Heechterp  6 - Dameskapsalon - Margê
Heechterp  7 - Bloemenhuis Muller
Heechterp  8 - Stomerij - Noordster
Heechterp  9  - Brood en banket - Smits
Heechterp 10 - Radio en TV - Lodema 
                        filiaal van de Hobbemastraat  
Heechterp 11 - Kopak - Zelfbediening - Brouwer
Heechterp 12 - Textiel - De Faam (filiaal Voorstreek)
Heechterp 13 - Herenkapsalon - van der Horn

Boonstra: “De zaak van mijn vader is oktober 1976 gesloten. Het was niet de eerste zaak die vertrok. Dat was de groentewinkel. Dat pand werd een filiaal van de Nederlandse Middenstands bank.”

Eind jaren zeventig waren er onder andere een Spar en een MassaMarkt in het winkelcentrum gevestigd. Tijdens de sneeuwwinter van 1979 lag er bijna een meter opgewaaide sneeuw op het plein. Een bekende winkel uit de laatste periode is radiozaak Radio Matrix, nu gevestigd in de Oosterstraat. 
Gedurende de jaren tachtig verdwenen de meeste ondernemers van het eerste uur en zakte het plein geleidelijk af naar een diep dal. Ramen werden dichtgetimmerd. In de woningen boven het centrum werd gedeald in drugs.
Het in de jaren zestig zo gerenommeerde plein is uiteindelijk volledig van de kaart geveegd. Anno nu staan er mooie koopwoningen met riante tuinen.

De gloriedagen van Heechterp - Schoenenzaak Boonstra

  De volgende anekdote ontvingen wij van Dhr. Hans Jager. 
Hij schrijft: "Ik was bezorger van het AD en moest ’s ochtends vanuit Bilgaard waar ik woonde kranten ophalen bij het Station. Daarna op de fiets naar Heechterp waar ik deze kranten moest bezorgen bij een supermarkt in het winkelcentrum."
"In 1982," zo herinnert Dhr. Jager zich, "Was daar ook Radio Matrix gevestigd. Het winkelcentrum liep al sterk terug; maar dat was niet alleen het winkelplein, maar de gehele wijk Heechterp.
’s Ochtends zo rond 6 uur kranten fietsen betekende in Heechterp altijd spanning. Vreemde types aan het rond- scharrelen; veel lekke banden door kapot glas op straat. Zelfs eenmaal bleken de winkels beplakt met een Neo- Nazi sticker uit de VS voorzien van de swastika. Een zeer vreemde gewaarwording voor een jochie van 15."

"Als je bij je eerste bezorgadres kwam en je had al een lekke band dan was je werkelijk zuur. Rond die tijd waren er ook geen mensen wakker en durfde je niet aan te bellen. Op een ochtend toch aangebeld, omdat ik licht zag branden. Bleek gewoon het licht te branden terwijl de mensen sliepen; namen ze me niet in dank af.
Ook veelvuldig loslopende honden welke graag naar je (regen-)broekspijpen beten.
Wel spectaculair als jongen van 15 was dat om 6 uur ’s ochtends mensen video’s bekeken (natuurfilm met spannende momenten) en dat je dat door de doorzonwoning vensters letterlijk kon volgen. Het was een vreemde wijk!"

  Wij zijn benieuwd naar uw herinneringen.

  • Heeft u nog herinneringen over winkelen of werken in winkelcentrum Heechterp?
  • Was u ook een van de eerste ondernemers en staat uw zaak niet tussen de opsomming? 

E-mail ons, wij zien uw reactie graag tegemoet. Met uw reactie kunnen wij dit hoofdstuk completer maken. 
Laat ons weten of u naamsvermelding op “Groeten uit Leeuwarden” wel / niet op prijs stelt. Uw E-mail adres houden wij altijd buiten de publiciteit.

< En dit is het Heechterp van nu...