www.groetenuitleeuwarden.nl
Frieslandhallen: Een bezoek aan de Veemarkt

In de jaren zeventig was het voor een stadse schooljongen een ochtendje avontuur tijdens je herfst- of paasvakantie. In alle vroegte op de fiets naar de Frieslandhal. Groene rubber laarzen aan en koeien kijken. Tot eind jaren negentig lijkt alles hetzelfde te blijven.
Op vrijdagochtend ruikt het in de omgeving van de Frieslandhal naar hooi en stront. Veehandelaren kopen en verkopen koeien en schapen. In zaal Boekema wordt een deel van de winst omgezet in Beerenburg. De atmosfeer in het restaurant is met een mes te doorklieven. In een waas van grijze rook herinner ik mij de veehandelaren, met hun kenmerkende hoeden en stokken, veelal gekleed in blauwe overall of stofjas.

Veemarkt Frieslandhal

Leeuwarden Toen Interactief

Veemarkt Frieslandhal
Wie heeft de antwoorden op de volgende vragen:
  • Herkent u iemand op deze foto's?
  • Heeft u zelf op de veemarkt gehandeld?
  • Wie heeft nog meer eigen foto’s van deze veemarkt of eigen foto's van de brand van de Frieslandhal?
    (Vanwege auteursrechten liever geen foto's uit boeken of tijdschriften)
E-mail ons.  Met uw reactie kunnen wij dit hoofdstuk completer maken. Laat ons weten of u naam- vermelding wel / niet op prijs stelt. 
Uw E-mail adres houden wij altijd buiten de publiciteit.

Lezersreactie : Na onze eerste oproep meent een van onze website bezoekers, dhr. Th.  Twijnstra,  deze vrolijke meneer in overall te herkennen : “Op de foto staat Jan Otter, hij was chauffeur bij transportbedrijf Evert Smit uit Abbega. Dhr. Otter was een bekende figuur op de markt, met veel humor, en altijd gekleed in een overall, rode zakdoek en met een pet op.”

"Ze noemden hem vroeger Jan Zakdoek. Hij kwam uit Abbega," zo mailt Klaas de Jong jr. "Een bekend figuur op de vrijdagmarkt .Ik was een jongen van 15 jaar en bracht 's nachts met mijn vader vanuit Jirnsum de koeien naar de markt.
Nu ik de foto's zie roept dat veel herinneringen uit vroeger. Het zou leuk zijn om meer oude foto's te zien, helaas heb ik zelf niks van deze tijd."

Van dhr. J. Boersma uit Nieuw Zeeland ontvingen we deze twee foto's.  Ze zijn gemaakt op de veemarkt in 1984. Behalve de koeien en de handelaren zien we nog een aantal (kantoor)vertrekken waar diverse mensen aan het werk zijn. Wie kan ons meer vertellen over deze foto's ? 

Veemarkt 1984
Veemarkt 1984

Dhr. H. Panneman uit Veendam heeft een koninklijke herinnering aan de opening van de Frieslandhal:
Hij vertelt ons : "Ik was destijds als Rijkspolitieman gedetacheerd op "Kop Afsluitdijk". Die ochtend werd ik 's morgens vroeg geroepen naar een ernstig verkeersongeval ter hoogte van de sluis Kornwerderzand. Het verkeer in beide richtingen, op de toen nog enkelbaansweg, was volledig gestremd.
Op zeker moment werd ik op de schouders getikt door een man die mij wel bekend was van de TV en die aan mij vroeg "Hoe lang duurt dit nog?".
"Hare Majesteit  zit namelijk met haar auto in de file. De Koningin zal de Frieslandhal openen". Zij zou eerst met een helikopter, maar vanwege de mist is zij met haar gevolg met de auto.

Ja, kom zeg, Voor die grapjes had ik geen tijd. Ik zei nog wel "Nou laat het hele gevolg dan maar uitstappen en meehelpen om de weg vrij te krijgen". Maar dat gebeurde dus niet.
Ik had absoluut geen twijfels, tot ik de bekende tv-verslaggever Jan Gerritsen zag lopen met een cameraman bij zich. Zij filmden de hele zaak.
Mijn twijfels werden volledig weggewerkt door Jan Gerritsen. Maar ik heb nooit ijzer met handen kunnen breken, ook toen niet.
Dus... de Koningin moest ongeveer een half uur wachten. Toen de stoet uiteindelijk passeerde heb ik wel even "de houding" aangenomen, ja dat wel. Maar ondertussen wel mooi gniffelen he?.

Heeft u nog verhalen bij deze Vrijdag Veemarkt foto's ?
Veemarkt Frieslandhal voor de grote brand van 1996 Veemarkt Frieslandhal - Veetransport

De foto’s op deze pagina zijn gemaakt door vader en zoon Reinsma uit Leeuwarden, vermoedelijk in de late jaren tachtig. Oorspronkelijk zijn het dia’s, die de redactie heeft  laten overzetten naar webfoto’s. Ze geven een prachtig beeld van een tijdperk van veemarkthandel in de oude Frieslandhal, ver voor de allesvernietigende brand van 1996.

Allemaal koeien Veemarkt Frieslandhal - Handjeklap
Brand verwoest de oude Frieslandhallen  in 1996

Want op de late zaterdagavond van 23 november 1996 steken een stel met lucifers spelende kinderen een stapel hooi achter de hal in brand. Binnen een paar uur is alles verloren. 
De standhouders van een hobbybeurs in de Evenementenhal kunnen  hun geliefde spulletjes maar ternauwernood redden.
Het totaal verloren gegane complex wordt vervangen door nieuwbouw, onder de naam FEC, Frisian Expo Centre. Vanaf medio 2006 gaat de exploitatie verder onder de naam WTC, men heeft een licentie van het World Trade Centre binnengehaald. Het Holland Casino maakt
eveneens zijn opwachting. 
Na de Mond- en Klauwzeer crisis van 2001 verandert het karakter van de veemarkt. Het FEC heeft deze handel thans uitbesteed aan een stichting die op dinsdag schapen, op woensdag kalveren en op donderdag koeien in een van de FEC hallen verhandeld.

KLIK HIER en luister naar het radioverslag uit 1996

Luister nog eens naar het
Live-radioverslag.

Radioverslag van de Frieslandhal-brand op
23-11-1996, uitgezonden op Radio Mercurius

  Wij zijn benieuwd naar uw reactie.

E-mail ons, wij zien uw reactie graag tegemoet. Met uw reactie kunnen wij dit hoofdstuk completer maken. Heeft u ook een foto van de veemarkt? Wij plaatsen ‘m graag,
Laat ons weten of u naamsvermelding op “Groeten uit Leeuwarden” wel / niet op prijs stelt. Uw E-mail adres houden wij altijd buiten de publiciteit.

Foto's : J. en H. Reinsma, diascanning : J. Bloem