www.groetenuitleeuwarden.nl
Elfstedentocht 1/3
Finish 1985

We gaan terug naar de jaren tachtig. De Elfsteden- tocht kende ik alleen uit de geschiedenisboekjes en van verhalen uit de familie. Het leek wel of je het zelf nooit mee zou gaan maken. 
Zelfs in de winter van 1979, toen we hier in Leeuwarden meer dan een meter sneeuw hadden, kon de tocht niet doorgaan. En dan wordt het 1985. Na een dagenlange mediaspanning wordt het duidelijk: de Elfstedentocht gaat door.

In die tijd ben ik student en in mijn vele vrije tijd  werk ik als vrijwilliger bij de Friese Zieken Omroep, de FZO. Samen met vele andere radiomakers beleven we een aantal mooie media-dagen. Het is reeds lang geleden, maar wat me is bijgebleven zijn vooral de interviews en reportages die we maakten in de aanloop naar de tocht. 
Wij begrepen ook wel dat we de schaatstocht nooit zouden kunnen verslaan. Daar heb je de NOS en Omrop Fryslân voor, die zijn groter en beter. We verslaan persconferenties en halen de vrijwilligers rondom het spektakel voor de microfoon.

Als broekje van 21 bluf ik bij de Nederlandse Sportpers Organisatie een stuk of 6 perskaarten bijelkaar. Op een grote persbijeenkomst ben ik met een zware UHER-recorder present. Daar zit ik tussen de verslaggevers van AD, Volkskrant, LC en Studio Sport.

Spannendec finish 1985

Dan wordt het donderdag 21 februari. Het sociale leven in Friesland ligt stil. Vrij van school die dag. De start mis ik. Want ik verslaap me, moe van alle nachtelijk gemonteerde reportages. Als de schaatsers bij IJlst zijn, word ik wakker. Snel de televisie aangezet.... 
Nederland heeft in 1985 slechts twee televisiezenders, het is nog te donker om onderweg te filmen. We zien foto’s op tv en horen het commentaar van de Studio Sport presentatoren. Later in die ochtend is de tocht uitstekend op tv te volgen. We ergeren ons aan Willibrord Frequin, die in Franeker mensonwaardige reportages maakt.

Water op het ijs

Herinneringen aan de elfstedentocht

Een half uur voor de verwachte finish ga ik samen met een vriend richting Bonkevaart, om de sfeer te proeven en de finish te zien. Het dooit al. Er ligt water op het ijs.
In een enorme mensenmassa zien we niet wie er wint. Wel maak ik foto’s van de eerste tien binnenkomers. Later op tv zien we de finish nog vele malen.  Maar….wij waren er bij.

21 februari 1985, het dooit bij de finish....

www.groetenuitleeuwarden.nl