www.groetenuitleeuwarden.nl
Vogelbuurt 1/3
Vogelbuurt Leeuwarden

Gelegen tussen Harlingerstraatweg en Leeuwerikstraat, is dit een sfeervolle oude woonwijk met tal van bouwstijlen. De straten zijn afwisselend en niet volgens een standaard rechte lijnen patroon ontworpen.
Aan de oostkant van dit stadsdeel bevinden zich nog een aantal straten die je eigenlijk niet bij de Vogelbuurt zou willen indelen. Je vindt ze aan de andere kant van de Troelstraweg.
De Valk-, Specht- en Lijsterstraat en het oostelijke deel van de Leeuwerikstraat liggen geografisch gezien eigenlijk in de Transvaalwijk. Maar ze behoren dus wel degelijk bij de Vogelbuurt.

Vroeger een school, nu een winkelcentrum - Leeuwerikstraat

Waar eens een school stond...

De bakker is er nog immer...

Op de hoek van de Kievitstraat en de Leeuwerikstraat is de oude Leeuwerikschool uit het straat- beeld verdwenen.
Er is een winkelcentrum voor in de plaats gekomen, waar onder andere een supermarkt in gevestigd is.

De wijk kent nog enkele zelfstandige winkeliers, zoals de bakker in de Kwartelstraat, een snackbar,  een afhaalchinees,  een paar kappers  en nog enkele andere bedrijven.
Kindervreugd is oudervreugd. Een typische slogan uit het midden van de vorige eeuw, passend in die tijd. Het werd de naam voor een speeltuinvereniging tussen de Kievitstraat en de Merelstraat. In het bevrijdingsjaar werd KIO opgericht. En nog steeds organiseert deze vereniging buurtactiviteiten.

Bijzondere portiekwoningen in de Leeuwerikstraat en Kievitstraat
Wandelend door deze buurt valt het oog op de bijzondere bouwstijl van de onder- en bovenwoningen aan de Leeuwerikstraat, Kievitstraat en Merelstraat. Deze strak vormgegeven huizen hebben allen vier voordeuren op een rij en een opvallend lijnenpatroon in het metselwerk.