www.groetenuitleeuwarden.nl
Schepenbuurt
Schepenbuurt

Acht straten in het oude oosten van de stad, net buiten de rondweg. De Tjalkstraat en de Tjotterstraat vormen de grenzen van de wijk, met daar tussen in de Boeierstraat, Giekstraat, Schouwstraat, Jolstraat , Vletstraat en Aakstraat. Op steenworp afstand van de koffiemelkfabriek, bij de meeste Liwwadders nog steeds bekend als de Condens.
Een rustige wijk, bewoond door een groot  aantal studenten. Ook wel bekend staand als een echte volksbuurt. Netjes, maar ook niet supermooi gebouwd. Hoewel, als je even beter naar de details in het metselwerk van de flats kijkt, zie je toch wel fraaie patronen in de bakstenen muren.

Straatnaambordjes - Oud en Nieuw Perzikstraat of Tjalkstraat? De Koffiemelkfabriek aan de noordkant van de wijk

Het heeft niet veel gescheeld of de Schepenbuurt zou de Fruitbuurt hebben geheten. De acht straten krijgen aanvankelijk de namen  Kersen- straat, Appelstraat, Perzikstraat en nog een aantal fruitboom benamingen.

Maar de gemeente besluit de straten naar traditionele Friese schepen te vernoemen, omdat ze per slot van rekening aan de toegangsweg naar de Nieuwe Leeuwarder Jachthaven liggen. Zo worden in 1957 de huidige scheepsnamen aan de straten in deze wijk toegekend. De fruitboom-straten verhuizen naar de binnenzijde van de rondweg, naar de omgeving Fruitstaat.

Schepenbuurt - Boeierstraat -Tjalkstraat en Vletstraat

Centraal gelegen aan de Tjotterstraat is het wijkzorgcentrum Greunshiem. Hier zijn een groot aantal appartementen voor ouderen en in de omgeving staan aanleunwoningen. Het centrum heeft een eigen kapper, schoonheidsspecialiste, fysiotherapeut, wijkrestaurant en een winkel.  
De Schepenbuurt ligt aan het prachtige stadsriviertje de Potmarge. Bekijk deze omgeving ook eens vanaf het water.

Geraadpleegde bron : Leeuwarder Straatnamen, W.Dolk, Miedema Pers, uitgegeven in 1969
Bekijk deze omgeving ook eens vanaf het water en ga naar het hoofdstuk Aquatour.