www.groetenuitleeuwarden.nl
Oud Oost - Omgeving Groningerstraatweg 1/2

Dit is het gebied ten oosten van de stadsgrachten tot aan de Groningerstraatweg, de Archipelweg en de Coopmansstraat (de vroegere Linnaeusstraat).
Op deze pagina's laten we het uiterste noordoostelijke gedeelte zien. De omgeving Koestraten wordt elders in deze rubriek beschreven.

Aqua State Leeuwarden.

De oude watertoren is wellicht het meest markante gebouw in deze buurt. Maar als pompstation voor de waterdruk doet deze toren al jaren geen dienst meer. 
Na jaren van leegstand is het gebouw ingrijpend verbouwd tot een handvol luxe appartementen. De buitenkant is voorzien van talloze ramen. De saaie kolos van toen is een eigentijds bouwwerk geworden, met een al even eigentijdse naam:
Aqua State Leeuwarden.

Zamenhofpark Ludwik Lejzer Zamenhof Piter Jelles aan de Archipelweg - Johan de Walestraat

De bedenker van de internationale taal Esperanto is de naamgever van het park aan de rand van de wijk.
Oude schoolgebouwen aan de Robert Kochstraat hebben plaats-gemaakt voor nieuwbouw, wederom bestemd voor het onderwijs.
De ijzeren noodtrap van Piter Jelles aan de Johan de Walestraat is zo'n typische locatie waar menig buurtjochie in zijn jeugdjaren gespeeld heeft.

Van de vele buurtwinkels die de wijk gekend heeft zijn er niet zoveel meer over. Stomerij Express, Snackbar De Bever en vele anderen verdwenen. De kapsalon van Appie Postma is nog immer te vinden op de hoek van de Van Beverwijckstraat.
Aan de rand van de wijk, op de kruising Pasteurweg - Coopmansstraat, zijn meer middenstanders actief, waaronder een grote dierenwinkel. Ze profiteren van het winkelplein om de hoek, aan het Cambuursterplein.

Van Beverwijckstraat en omgeving - Links de Kapsalon, rechts : Voormalige snackbar en slagerij
Fotografie : Mevr. F. Posthuma