www.groetenuitleeuwarden.nl
Oranjewijk 1/2
Willem Lodewijkstraat en omgeving

Het is er heerlijk wandelen, een rustige wijk met mooie, statige woonhuizen. Prachtige gevels sieren het straatbeeld. Grote bomen staan al vele decennia in tuinen en op pleinen. Een wijk met prachtige bouwstijlen, de tijd lijkt hier en daar stil te hebben gestaan.

Oranjewijk - Willem Lodewijkstraat In naam van Oranje...

Voor het eerst in de Leeuwarder geschiedenis kreeg een wijk thematische straatnamen. 
De nieuwbouwwijk tussen het Nieuwe Kanaal en het spoor werd rond 1900 vernoemd naar diverse stadhouders en hun nazaten van koninklijke huize.
Zo werden Johan Willem Friso, Maria Louise en Willem Lodewijk enkele honderden jaren na hun dood vereerd met een eigen straat. Evenals koningin Emma en het  jonge prinsesje Juliana.

Een paar straten kregen echter een andere naam. De Verkorteweg en de Regentessestraat vormden een uitzondering. Deze laatste werd overigens in 1907 alweer omgedoopt tot Emmaplein.
Even opmerkelijk is de straatnaam van de Friese dichter uit de zeventiende eeuw, Gysbert Japicx. De gemeente wilde zijn driehonderdste geboorte jaar herdenken met een straatnaam. Op dat moment was er slechts één straatnaamloze straat voorhanden. En die lag toevallig in de nieuwe Oranjewijk.

Johan Willem Frisostraat en Maria Louisastraat
Bronvermelding betreffende historie straatnamen:
Leeuwarder Straatnamen, W.Dolk, Miedema Pers, uitgegeven in 1969