www.groetenuitleeuwarden.nl
Nijlân 1/3

Een mooie en vooral groene wijk in het zuiden van Leeuwarden. Ontstaan in het begin van de jaren zestig. Zo’n wijk waar je als kind onbekommerd opgroeide. 
Veel vijvers om eendjes te voeren. Grasveldjes waar je tenten bouwde. En overdag naar de Antillenschool. Aan het einde van de middag nog even een duik in zwembad Nijlân. Ja, inderdaad, ik ben er groot geworden.

 

50 jaar Nijlân

In de jaren 70 was Nijlân een kinderrijke wijk. Door de vergrijzing van dit deel van de stad zijn inmiddels een aantal scholen van toen verdwenen.
Kleuterscholen De Wielewaal en de Kolibrie, evenals de Antillenschool en de Prinsessen- school, ze zijn reeds lang geleden opgeheven.

De typische bouwstijl aan de Nijlânsdijk is kenmerkend voor de gehele wijk. Eengezinswoningen met platte daken. Gebouwd in rijtjes van zes. En allemaal in hetzelfde patroon neergezet, omgeven door steegjes en plantsoenen.
Een zeer schematisch opgesteld stratenplan. Flats langs de oever van het Van Harinxmakanaal en laagbouw aan de andere kant van de straat.

Twee rijtjes woningen in de wijk vallen op door hun afwijkende bouw. Aan de Uiterdijksterweg staat, zover mij bekend, het oudste rijtje "Drive In" huizen van Leeuwarden.
Woningen met op de begane grond een garage en de woonkamer en slaapkamers op de eerste en tweede verdieping.

Nog zo’n afwijkend rijtje staat in de Marijkestraat. Deze huizen zijn in de jaren zeventig voorzien van een extra verdieping. Dit voorbeeld heeft nergens in de wijk navolging gekregen.