www.groetenuitleeuwarden.nl
Heechterp
Nieuwbouw aan de Kastanjestraat

Dit is een van de veertig wijken in Nederland die door Minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie in maart 2007 is bestempeld als erkende achterstandswijk. Niet om een negatief stempel op de wijk  te drukken, maar om geld vrij te maken om de wijk op te knappen en leefbaarder te maken.

Heechterp, jaren zestig bouw

Want ook al is dit stadsdeel geen slechte woonbuurt, toch kan het nog beter. Samen met  het aangrenzende  Schieringen kan Heechterp de komende jaren rekenen op miljoenen euro's van de overheid.

September 2011: De oude Splitlevelflat aan de Wilgenstraat gaat tegen de vlakte.

Gerenoveerde laagbouw

Gelegen in het oosten van de stad. Heechterp is een jaren zestig wijk, die na een grote verloedering, succesvol is omgetoverd tot een nette wijk met fraaie huizen en pleintjes.

Gerenoveerde flat aan de Schieringerweg
Heechterp

De Wilgenstraat,  Hazelaarstaat, Eikenstraat, Essenstraat,  Ahornstaat. Namen van bomen voor een wijk waar ook nu nog veel groen te vinden is.
Halverwege de jaren 80 verloederden de binnenste straten van de buurt.
Drugsoverlast rondom het oude leegstaande winkelcentrum.  De gemeente greep echter net op tijd in.

De hoogbouw, flats van het Split-Level type, werden gesloopt en het verwaarloosde winkelcentrum werd  ook platgegooid. Voor een wijk die louter uit huurhuizen bestond, werd een gewaagd besluit genomen. Er kwamen koopwoningen met enorm grote tuinen op het terrein van het voormalige winkelcentrum. De lage flats werden opgeknapt en in vrolijke kleuren geschilderd.  
Als je tegenwoordig door Heechterp rijdt, ziet het er open en gezellig uit. In de Wilgenstraat staat de enig overgebleven flat van het oude type.

Verrassend Heechterp

In de jaren zeventig had je aan de Hazelaarstraat een echt winkelcentrum. Met een supermarkt, slager, bakker, slijterij, sigarenboer, etc. Gedurende de jaren tachtig verdwenen de meeste ondernemers en zakte het plein geleidelijk af naar een diep dal. Ramen werden dichtgetimmerd. In de woningen boven het centrum werd gedeald in drugs.
Het in de jaren zestig zo gerenommeerde plein is uiteindelijk volledig van de kaart geveegd.
Na een afwezigheid van bijna twintig jaar bezit de buurt nu weer een supermarkt. Ditmaal niet in het centrum, maar aan de zuidelijke rand van de wijk, aan de Egelantierstraat. Er  zijn tevens een snackbar en een kapperszaak te vinden.

Sint Franciscuskerk aan de Archipelweg
De voormalige Rooms Katholieke Sint Franciscuskerk aan de Archipelweg staat aan een prachtige landelijke vijver, met uitzicht op het oude schoolgebouw aan de Beukenstraat. 
< Meer over winkelcentrum Heechterp