www.groetenuitleeuwarden.nl
Camstraburen 1/2
Historische woningen, waaronder een oude stalhouderij aan de Spanjaardslaan

Camstraburen is wellicht één van de spraakmakende buurten van Oud-Leeuwarden. Ooit was hier een grote volkswijk, bestaande uit de Houtstraten en de Westerstraten.
Enige decennia terug schaatsten de inwoners van de stad er op de Leeuwarder IJsbaan. Tegenwoordig staan er in dit deel van de stad twee enorme studiecentra, de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) en Stenden University. Studenten van over de gehele wereld volgen er een opleiding. De Hotelschool is tot in China bekend.

Patijnweg

Verdwenen straatbeeld

Camstraburen

Van de originele buurt is weinig over. Alleen een paar rijtjes aan de Spanjaardsstraat herinneren nog aan een oude wijk.
De omgeving Houtstraten is reeds midden jaren vijftig afgebroken. De Leeuwarder IJsbaan heeft stand gehouden tot eind jaren zeventig.  

Verse Vis

Na een lange periode van verval en sloop is dit deel van Leeuwarden bijna in z'n geheel vernieuwd.  Grote scholencomplexen, een ouderencentrum en veel nieuwe woningbouw hebben de buurt onherkenbaar veranderd.
Oude straatnamen zijn verdwenen. Nieuwe straten zijn de Thijs Feenstraweg, de Dekamastraat, Dirk Zeperweg en de Jacob Patijnweg.

 Voormalige stalhouderij

In de voormalige stalhouderij nabij de Noorderbrug zetelt nu een bouwbedrijf. Het oude pand aan de Spanjaardslaan is goed geconserveerd. Ooit was dit de plek om na een lange reis uw paard een welverdiende rust te gunnen.
De monumentale koetshuizen en paardenstallen zijn tot op de dag van vandaag nog volop in gebruik. Maar de geur van paarden en het geluid van ratelende koetsen is vervangen door de geur van pas gezaagd hout en het geluid van de houtbewerkingmachines.
Enig minpuntje is de oersaaie schutting die ons vanaf de straatkant het zicht ontneemt op dit historische stukje Leeuwarden.

Oude plattegrond van de Wester- en Houtstraten.