www.groetenuitleeuwarden.nl
Achter de Hoven 1/3
Achter de Hoven: De oude winkel en het Fryslanhus

In de dagelijkse omgang met de wijken en buurten ziet de gemeente de wijk Achter de Hoven / Vegelinbuurt als ťťn wijk. Toch willen wij de straat Achter de Hoven hier afzonderlijk nemen. Het is een unieke, langgerekte straat met zijn eigen kenmerkende gebouwen. De Vegelinbuurt treft u elders op deze website aan.
Achter de Hoven begint aan de Zuidergrachtswal, onze laatste blik in die richting verraadt de aanwezigheid van de Blokhuis- poort. 

Achter de Hoven en de Zuidergrachtswal Tussen winkel en school Academie voor Popcultuur

We draaien ons om en lopen over het trottoir langs een oud winkelpand. Op het raam staat :

Wie weet hier nog meer over te vertellen?

Echter, niets in de etalage doet nog aan een winkel herinneren.
Wat zat hier ook alweer? 
"'Op deze plek heeft enige jaren geleden een tweedehands bromfiets- handel gezeten", mailt een van onze lezers. 
Hij vult aan:"Hier kocht ik eind jaren tachtig nog wel eens wat onderdelen voor mijn brommers. Er was geen nee te koop. Waar al dit materiaal vandaan kwam weet niemand meer, maar laat zich soms wel eens raden..."

Het FryslanhŻs was eens een meisjes-HBS. Later was de Stedelijke Scholen Gemeenschap (Havo/Atheneum) er in gevestigd. In die tijd stonden aan de Fabriekssteeg de noodlokalen, vlakbij de ingang van de Lijempf. Het FryslanhŻs is inmiddels grondig gerestaureerd en herbergt nu een Academie voor Popcultuur.
Deze hoek van Achter de Hoven is de laatste jaren drastisch veranderd. De omgeving Fabriekssteeg werd gesloopt. Nieuwe kantoorpanden hebben de plaats ingenomen. Gardeniersweg, zo heet het er nu.  

De tijden van zware industrie zijn voorbij....

De eens aanwezige industrie is verdwenen. Er is woningbouw voor in de plaats gekomen